Κορονοϊός Ιταλία: Κλείνει όλες τις πύλες εισόδου η χώρα

ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός Ιταλία: Κλείνει όλες τις πύλες εισόδου η χώρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κορονοϊός Ιταλία: Τα ιταλικά λιμάνια δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή και δεν θα αφήσουν σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων να δένουν.

08.04.2020 | 16:17

Κορονοϊός Ιταλία: Με διάταγμα που υπέγραψαν οι Ιταλοί υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Μεταφορών και Υγείας της κυβέρνησης Κόντε, τα ιταλικά λιμάνια δεν θεωρούνται ασφαλή λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και δεν θα αφήσουν σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων να δένουν. Παράλληλα, στο νησί της Λαμπεντούζα, όπου βρίσκεται το κύριο κέντρο υποδοχής των προσφύγων, δεν είναι δυνατό πλέον εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες συνθήκες, με την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων ασφαλείας. Ως εκ τούτου, ο δήμαρχος του νησιού Τοτό Μαρτέλο ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρώμης να σταλεί πλοίο το οποίο να αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι της Λαμπεντούζα, ώστε να φιλοξενήσει προσωρινά όλους τους μετανάστες που θα αφιχθούν τις επόμενες ημέρες.

Η ιταλική κυβέρνηση έλαβε τη σχετική απόφαση χθες το βράδυ, αφού ένα πλοίο που έχει ναυλώσει η γερμανική ΜΚΟ Sea Eye περισυνέλεξε 150 ανθρώπους ανοικτά της Λιβύης και κατευθύνθηκε προς την Ιταλία. Η απόφαση έχει ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί η χώρα και η οποία αναμένεται να λήξει στις 31 Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης. Συνολικά 17.127 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στην Ιταλία, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, ενώ 135.586 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί αφότου η επιδημία ήρθε στο φως στις 21 Φεβρουαρίου.

Κορονοϊός Ιταλία: Τι λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις

«Ακόμη και όταν η ζωή στην Ευρώπη έχει σχεδόν σταματήσει, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται», έγραψε από την πλευρά της η γερμανική ΜΚΟ. Σε δεύτερη δήλωσή της, όμως, κάλεσε τη Γερμανία να δεχθεί τους μετανάστες.

«Στο κάτω κάτω, η Γερμανία είναι η χώρα σημαίας μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως το Βερολίνο κατάφερε μόλις να επαναπατρίσει 200.000 πολίτες που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό εξαιτίας του κορονοϊού. «Οπωσδήποτε δεν πρέπει να αποκλείεται και πρέπει να είναι ανθρωπιστικά δυνατό να σταλεί ένα αεροπλάνο για 150 ανθρώπους που ζητούν προστασία στη νότια Ευρώπη προκειμένου να απομακρύνει τους ανθρώπους αμέσως», ανέφερε η ΜΚΟ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άγριος καυγάς στο Eurogroup με την Ολλανδία: “Ντροπή, σταματήστε πια αυτό το τσίρκο”

Σοκ στην Ισπανία – 757 νέοι θάνατοι από τον κορωνοϊό

Ιταλία: Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία πριν τον Σεπτέμβρη, συμβουλεύουν οι επιστήμονες

 

Exit mobile version