Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αυτοδιοίκηση: Πυλώνας διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοδιοίκηση: Πυλώνας διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής

Αυτοδιοίκηση: Τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τους 53 Δημάρχους της Αττικής και με τη συμμετοχή του υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου

Αυτοδιοίκηση: Οι διαδικασίες που γίνονται από την Περιφέρεια Αττικής με στόχο την άμεση έναρξη του προγράμματος σίτισης περίπου 30.000 πολιτών στην Αττική, ζητήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της  οικονομικής βιωσιμότητας των Δήμων και θέματα που αφορούν στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, των κοιμητηρίων αλλά και την εξέλιξη του προγράμματος αιμοδοσίας από τους Δήμους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου και 53 Δημάρχων της Αττικής.

Ειδικότερα σχετικά με το επισιτιστικό πρόγραμμα ο υπ. Εσωτερικών κατά την έναρξη της συζήτησης ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση επιχορήγησης της δράσης με 5 εκ. ευρώ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προγράμματος, για τη στήριξη των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Περιφέρειας και ενημέρωσε τους Δημάρχους πως ολοκληρώνεται η διαδικασία συμμετοχής των ενδιαφερόμενων, στην ανοιχτή πρόσκληση της Περιφέρειας.

«Στόχος είναι αρχές της Μ. Εβδομάδας να ξεκινήσει η διανομή των γευμάτων από τους Δήμους»

Όπως ανέφερε, έχει ήδη μιλήσει σχετικά με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχει δώσει εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες να «τρέξουν» τις διαδικασίες με στόχο να δοθούν έγκαιρα-αρχές της Μ. Εβδομάδας- τα γεύματα στους Δήμους και κατόπιν να διανεμηθούν στους ευπαθείς πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους Δημάρχους να έχουν σε ετοιμότητα τις κοινωνικές τους υπηρεσίες, προκειμένου να μην υπάρξει καμία χρονοτριβή στη διαδικασία. Τα γεύματα θα διανέμονται καθημερινά με ευθύνη της Περιφέρειας στους Δήμους της Αττικής οι οποίοι σε συνεργασία με τις ενορίες και ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες εθελοντών θα αναλαμβάνουν τη διάθεση στους πολίτες.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στην κάλυψη των αναγκών των Δήμων σε υγειονομικό υλικό τόνισε ότι η Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις, επικουρικά θα συνεχίσει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να διεξάγονται αιμοδοσίες στους Δήμους ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση 40 Δήμων έως τώρα, εξάροντας το αίσθημα αλληλεγγύης που επιδεικνύουν.

«Παραμένει προτεραιότητα μας η ενίσχυση της ανακύκλωσης»

Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι παράλληλα με τη μάχη που δίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παραμένει ως προτεραιότητα η ενίσχυση της ανακύκλωσης. Ήδη, όπως ανέφερε έχουν δοθεί απορριμματοφόρα και καφέ κάδοι στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε άλλους Δήμους, ενώ όπως ανακοίνωσε θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους Δήμους ξύλινα κυτία ανακύκλωσης, για πλαστικές, χάρτινες και γυάλινες συσκευασίες.

«Η Αυτοδιοίκηση κρατά την κοινωνία όρθια»

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Υπ. Εσωτερικών για την εποικοδομητική συνεργασία και εξήρε το έργο των Δημάρχων σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι θα είναι στο πλευρό τους με συνεχή προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών τους.

«Η Αυτοδιοίκηση απέδειξε για άλλη μία φορά ότι αποτελεί πυλώνα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και μπορεί να στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες. Σε αυτή την εθνική μάχη είμαστε όλοι συνοδοιπόροι, δεν περισσεύει κανείς. Η χώρα μας βιώνει μία δύσκολη συγκυρία, αλλά με ενότητα και αλληλεγγύη θα βγούμε νικητές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, επισήμανε ότι η επόμενη μέρα για την Αυτοδιοίκηση-κυρίως στον οικονομικό τομέα- δεν θα είναι εύκολη ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρέχουν στήριξη, για την ανακούφιση και τη διευκόλυνση των Δήμων. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη συμφωνία που έχει γίνει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το τρίμηνο πάγωμα των δόσεων των δανείων των Δήμων και  στη δυνατότητα των Δήμων να πάρουν προκαταβολή των ΚΑΠ για να καλύψουν υποχρεώσεις τους που δεν μπορεί να καλυφθούν από τα ανταποδοτικά τέλη, με υποχρέωση εξόφλησης έως και 72 μήνες από 18 που ίσχυε έως σήμερα. Παράλληλα ενημέρωσε ότι μεθαύριο Πέμπτη θα ανακοινωθεί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους Δήμους, επισημαίνοντας ότι μέσα σε αυτό το πρόγραμμα θα εντάσσονται δράσεις και δαπάνες ενάντια στον κορωνοϊό.

Τα αιτήματα των Δημάρχων

Κατά τη συζήτηση, τα θέματα που ετέθησαν από τους Δημάρχους σχετίζονται με τα εξής:

 • Ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την κάλυψη της απώλειας εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη
 • Κάλυψη των αναγκών υγειονομικού υλικού
 • Αυστηροποίηση ή κλείσιμο των λαϊκών αγορών, καθώς διαπιστώνεται μεγάλος συγχρωτισμός
 • Οδηγίες για τη λειτουργία των Κοιμητηρίων με στόχο να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός πολιτών, τις ημέρες του Πάσχα
 • Προμήθεια απορριμματοφόρων σε Δήμους, άνω των 50.000 κατοίκων
 • Άρση των απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας για τους εθελοντές και τους αιμοδότες
 • Επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλους τους Δήμους
 • Άμεση έναρξη της β΄φάσης των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας
 • Έγκριση προσλήψεων προσωπικού το οποίο θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, με έμφαση στις υπηρεσίες καθαριότητας
 • Αντικατάσταση δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις δημόσιες συμβάσεις και αυτή την περίοδο δεν μπορούν να εκδοθούν, με υπεύθυνες δηλώσεις
 • Ρυθμίσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με πληρωμές ωρομίσθιων υπαλλήλων
 • Δυνατότητα αξιοποίησης του νοσοκομείου Αγ. Βαρβάρα στη Δυτική Αττική για τη διενέργεια τεστ για τον κορωνοιό
 • Μείωση δημοτικών τελών

 • Αναστολή είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών που έχουν μπει σε διακανονισμό
 • Αυστηροποίηση του τρόπου εισόδου πλοίων και ιστιοφόρων σε λιμάνια και μαρίνες
 • Ειδική Επιχορήγηση σε παιδικούς σταθμούς, προκειμένου να είναι σε θέση να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους.
 • Να μην ισχύουν οι χρονικές δεσμεύσεις στη διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων στην πυρασφάλεια, με δεδομένο ότι σ΄ένα μήνα ξεκινά η αντιπυρική περίοδος.
 • Οδηγίες για τη λειτουργία των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων
 • Αναπλήρωση των εσόδων που χάνουν τα δημοτικά λιμενικά ταμεία.

Κατά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε ότι όλα τα αιτήματα των Δήμων καταγράφονται και σε όσα σχετίζονται με αρμοδιότητες της Περιφέρειας, θα εξεταστούν και θα υπάρξει σχετική επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, με στόχο την εξεύρεση λύσεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης για την ιδιωτική εκπαίδευση

Σκυλακάκης: Θα καλύψουμε τα κενά – Έρχεται πακέτο για άνεργους και άστεγους

Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον: Η ημερομηνία της κορύφωσης του Covid 19 στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις