Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

14

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Υπουργείο Εσωτερικών – δήμοι: Τρίμηνο πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εσωτερικών – δήμοι: Τρίμηνο πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων

Υπουργείο Εσωτερικών – δήμοι: Η απόφαση που θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας θα προβλέπει και επέκταση του δανεισμού σε βάθος 72 μηνών

Υπουργείο Εσωτερικών – δήμοι: Ανάσες στους δήμους και τις περιφέρειες αναμένεται να δώσει η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που θα προβλέπει τρίμηνο πάγωμα των δανειακών τους υποχρεώσεων. Οι δήμοι και οι περιφέρειες χρωστούν μέσω δανεισμού αρκετά χρήματα στο ταμείο παρακαταθηκών και η απόφαση που θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας θα προβλέπει, εκτός από την τρίμηνη αναστολή των δόσεων, επέκταση του δανεισμού σε βάθος 72 μηνών δηλαδή σε έξι χρόνια από τώρα. Τα χρήματα που θα πήγαιναν στην αποπληρωμή των δανείων θα χρησιμοποιηθούν από τους δήμους για την ενίσχυση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπροσθέτως με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών οι δήμοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις τετράμηνης διάρκειας με ταχύτατες διαδικασίες προσωπικού,  που θα ενταχθεί στις δράσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τέλος, εντός του επόμενου 15μέρου θα ανακοινωθεί από το υπουργείο το πρόγραμμα για τα έργα των δήμων που σημαίνει ότι οι δήμοι θα λάβουν και άλλα χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια για την ολοκλήρωση των έργων αυτών.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

 Κόντρα για την οικονομία

Έντονη κριτική ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με αφορμή τα χρήματα που θα δαπανηθούν για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά και την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Ο πρώην υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει βάλει την υπογραφή του στο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι όσα περισσότερα χρήματα ξοδέψουμε τώρα, τόσο λιγότερα θα χρειαστούμε μετά. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει ένα κομμάτι από το μαξιλάρι των 37 δισ. και έτσι να καλυφθεί το σύνολο των μισθών των εργαζομένων, αλλά να υπάρξει και εξάμηνη αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως αποφεύγει να μιλήσει για τον χρονικό ορίζοντα των μέτρων που προτείνει, την ίδια ώρα που από την κυβέρνηση καταλογίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση το γεγονός ότι «λησμονεί εσκεμμένα» την στέρηση εσόδων που θα προκύψει από το πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων που ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ένταση στον «Ευαγγελισμό» μεταξύ εργαζομένων και αστυνομίας

Σκυλακάκης: Έρχεται πακέτο μέτρων για ανέργους

Μητσοτάκης σε ομογενείς των ΗΠΑ: “Μείνετε σπίτι, η Μητέρα Πατρίδα είναι κοντά σας”

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις