Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Live οι δηλώσεις Τσιόδρα – Χαρδαλιά
9 ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘ

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Live οι δηλώσεις Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Αναφορικά με το γιατί νοσούν και νέοι άνθρωποι ο καθηγητής σημείωσε πως «οι επιστήμονες ψάχνουν πιθανόν νέα γονίδια, όπως αυτό του υποδοχέα, που επιτρέπει ή μη την είσοδο του ιού στον οργανισμού.

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα στα 1.755. Το 55% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορά άνδρες, 361 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 655 σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, 90 πολίτες παραμένουν διασωληνωμένοι, 19 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Την ίδια ώρα, 9 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.
Από τους θανάτους που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, 29% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 86% των νεκρών είχαν υποκείμενα νοσήματα ή και ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Το επίπεδο της θνησιμότητας και ο ρυθμός αύξησής της φαίνονται ευνοϊκά αυτή τη στιγμή» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα στοιχεία της πανδημίας στη χώρα μας. Κάτι που φαίνεται και από την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των κρουσμάτων στην Ελλάδα με χώρες όπως το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. «Αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να οδηγήσει σε εφησυχασμό» είπε και σημείωσε πως μπορούμε να πετύχουμε συντονισμένη αντιμετώπιση του πρώτου επιδημικού κύματος.

Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

«Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται στην πατρίδα μας με πολλή δυσκολία» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, την ώρα που άλλες χώρες έχουν εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια. Αναφέρθηκε επίσης, σε δράση κλιμακίου του ΕΟΔΥ την Κυριακή «στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μαλακάσα». Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος μίλησε για τις ειδικές δράσεις που βρίσκονται σε εφαρμογή για τη λήψη μέτρων στη διασφάλιση αποθεμάτων αίματος. Όπως εξήγησε, συλλέχθηκαν 4.000 μονάδες αίμα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ειδική μνεία στον Σάββα από τη βόρεια Ελλάδα και τον Ανδρέα από την Κρήτη που αποφάσισαν να δωρίσουν μόσχευμα μυελού των οστών, παρά τους δισταγμούς που υπάρχουν αυτό τον καιρό. Ένας εξ αυτών διαπιστώθηκε θετικός για ένα παιδάκι από την Τουρκία, σχολίασε ο λοιμωξιολόγος.

Ενθαρρυντικά δεδομένα για την πορεία διάδοσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει όμως η κίνηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία αναφοράς.Όπως εξηγεί στο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος, «οι συνάδελφοι στα νοσοκομεία αναφοράς ανάσαναν τις τελευταίες ημέρες καθ’ ότι υπάρχει μείωση των προσερχόμενων ασθενών, υπόπτων, ή διαγνωσμένων κρουσμάτων κορωνοϊού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, είναι ενδεικτικό ότι το Σάββατο, οπότε εφημέρευε το ΑΧΕΠΑ, προσήλθε μόνο μια γυναίκα με τα δυο παιδιά της, ενώ την Παρασκευή στο «Παπανικολάου» ήταν εμφανώς μειωμένα τα περιστατικά που ζήτησαν φροντίδα. Σε ό,τι αφορά το «Σωτηρία», το Σάββατο προσήλθε ένα περιστατικό και χθες, Κυριακή, τρία, ενώ στο «Αττικό», που εφημερεύει σήμερα, μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κανένα περιστατικό.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, μέχρι την περασμένη Πέμπτη τα περιστατικά ήταν πάρα πολλά και για το λόγο αυτό συμπεραίνει ότι «τα μέτρα απομόνωσης των πολιτών φαίνεται ότι αποδίδουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε. Μόνο με αυτόν τον τρόπο δεν θα ξεπεράσει τις αντοχές του το ΕΣΥ, που είναι συγκεκριμένες». Πάντως, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, μέχρι σήμερα 130 υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές, έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ περίπου 500 παραμένουν σε καραντίνα. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι, παρά τους κινδύνους που ενέχει αυτή η τακτική, οι υγειονομικοί που έχουν ήπια συμπτώματα δεν υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση για κορωνοϊό.

Υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε μάσκες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν ακόμα σημαντικές ελλείψεις σε μάσκες και άλλα μέσα ατομικής προστασίας για τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία. «Εχουμε δεκάδες καταγγελίες από Σωματεία Εργαζομένων για ελλείψεις υλικού. Προβληματισμός υπάρχει με τις μάσκες FFP2 που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, καθότι επιτροπές λοιμώξεων τις θεωρούν ακατάλληλες».

«Μια επίσημη απάντηση από το Χημείο του Κράτους σχετικά με την προστασία που παρέχει θα ήταν χρήσιμη καθότι άλλες χώρες επέστρεψαν τέτοιου είδους μάσκες στους προμηθευτές ως ακατάλληλες. Το προσωπικό είναι φοβισμένο για την περίθαλψη περιστατικών με τις εν λόγω μάσκες. Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να αγοράζουν μάσκες FFP2 και FFP3 από εταιρείες που κερδοσκοπούν σε βάρος του Δημοσίου.

»Οι απλές μάσκες αγοράζονται προς 0,80 λεπτά από 0,015 λεπτά που στοίχιζαν και οι FFP2 και FFP3 προς 20ε υρώ η μια από 0,40 – 0,80 λεπτά.Που βρίσκουν οι εταιρείες και προμηθεύονται μάσκες και αισχροκερδούν σε βάρος του Δημοσίου; Θα πρέπει να παρέμβετε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πολλούς συναδέλφους να νοσούν.»

Ο Μητσοτάκης στο Σωτηρία

Νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φορώντας προστατευτική μάσκα βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο «Σωτηρία», νοσοκομείο αναφοράς για ασθενείς με κορωνοϊό. Ο πρωθυπουργός μιλώντας με γιατρούς του νοσοκομείο Σωτηρία είπε μεταξύ άλλων «χρέος μας να εξασφαλίζουμε ότι έχετε όλα τα μέσα που χρειάζεστε για να κάνετε σωστά τη δουλειά σας. θέλω να σας χαιρετίσω και να σας ευχαριστήσω όλους εσάς τους ήρωες που σώζετε ζωές. Είμαι σίγουρος ότι ενωμένοι θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».

Δείτε ακόμη

Covid 19: Γιατί κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν τον ιό καλύτερα

Σπουδαία δωρεά στο «Σωτηρία» παρουσία Μητσοτάκη

“Μην διστάσετε να καλέστε” – Το βίντεο Μητσοτάκη με τον Αθερίδη

AFP: “Ο ήπιος Τσιόδρας και ο σκληρός Νικ με τα τατουάζ, κρατούν ασφαλείς τους Έλληνες”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις