Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πρόστιμα για κορονοϊό: Αυξάνονται οι απείθαρχοι – Τεράστιο το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόστιμα για κορονοϊό: Αυξάνονται οι απείθαρχοι – Τεράστιο το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί

Πρόστιμα για κορονοϊό: Τεράστιο το ποσό από τους απείθαρχους.

Πρόστιμα για κορονοϊό: Περίπου στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν φθάσει τα πρόστιμα, τόσο για τους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, όσο και για τους επαγγελματίες εκείνους, που επιμένουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους (εστίασης, καφετέριες, μπαρ κ.λ.π) κατά παράβαση των μέτρων που ισχύουν για την αποφυγή του συνωστισμού και κατ επέκταση της διάδοσης του κορωνοϊού.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πιο συγκεκριμένα με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά την επιβολή των διοικητικών προστίμων, το συνολικό ποσό με το οποίο επιβαρύνονται οι παραβάτες ανέρχεται στα 4.404.500 ευρώ. Από αυτά, τα 2.719.000 ευρώ έχουν επιβληθεί στους παραβάτες των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και και το 1.685.000 ευρώ, στους επαγγελματίες για τη δεύτερη παράβαση, που αφορά τους επαγγελματίες.

Σε άρθρο του κ. Λέανδρου Ρακιντζή, Αρεοπαγίτη ε.τ, σχετικά με την επιβολή διοικητικών προστίμων (σ.σ με αφορμή τα πρόστιμα για το κάπνισμα και το παρεμπόριο), αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

“Το χρηματικό πρόστιμο που επιβάλλεται είτε ως ποινή από τα δικαστήρια για την τέλεση αξιόποινης πράξης είτε από διοικητικό όργανο για διοικητική παράβαση έχει δύο σκοπούς. Tην ειδική και γενική πρόληψη, δηλαδή αφενός να συνετίσει τον παραβάτη, ώστε να μην επαναλάβει την παράβαση, αφετέρου με τη δημοσιότητα που θα δοθεί να αποτρέψει άλλους να υποπέσουν στην ίδια ή παρεμφερή παράβαση.

Φυσικά οι σκοποί αυτοί εκπληρώνονται όχι με την επιβολή, αλλά με την είσπραξη του χρηματικού προστίμου από το Δημόσιο, γιατί έχει αποδειχθεί βάσει στατιστικών στοιχείων, ότι ένα μικρό μόνο μέρος των επιβληθέντων προστίμων εισπράττεται τελικά. Τα πρόστιμα μετά την επιβολή τους διαβιβάζονται στην οικεία Δ.Ο.Υ. του οφειλέτη προς βεβαίωση και είσπραξη”.

772 ασκόπως κινούμενοι σε 9 ώρες

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για τις λεγόμενες άσκοπες μετακινήσεις, η Αστυνομία ανακοινώνει ότι από τις 6 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 772 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:

347 στην Αττική, 71 στα Ιόνια Νησιά, 67 στη Θεσσαλονίκη, 46 στην Κεντρική Μακεδονία, 35 στην Κρήτη, 34 στη Δυτική Ελλάδα, 31 στη Θεσσαλία, 30 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 28 στην Πελοπόννησο, 25 στη Στερεά Ελλάδα, 22 στο Νότιο Αιγαίο, 20 στην Ήπειρο, 8 στο Βόρειο Αιγαίο και 8 στη Δυτική Μακεδονία.

Πάνω από 18.000 οι απείθαρχοι

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 18.130 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Οι έλεγχοι, καταλήγει η Αστυνομία, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για τη λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 10 νέες παραβάσεις και συνελήφθησαν άλλα εννέα άτομα, ως ακολούθως:

5.000 ευρώ πρόστιμο και δικογραφία

Έξι στη Θεσσαλονίκη και τρεις στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι πέραν των 5.000 ευρώ πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν σε βάρος τους σχηματίζεται και δικογραφία η οποία παραδίδεται στους κατά τόπους εισαγγελείς. Από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 330 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 337 άτομα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις