Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καρκίνος παχέος εντέρου συμπτώματα: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
PLUS

Καρκίνος παχέος εντέρου συμπτώματα: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος παχέος εντέρου συμπτώματα: Είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στη χώρα ύστερα από αυτόν του πνεύμονα στους άντρες και του μαστού στις γυναίκες.

Καρκίνος παχέος εντέρου συμπτώματα: Μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στην Ελλάδα είναι αυτή του παχέος εντέρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 6.000 κρούσματα καταγράφονται στη χώρα μας κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες επισημαίνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ διατροφής και κληρονομικότητας και εμφάνιση της νόσου. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 7,3 άντρες και 6,6 γυναίκες ανά 100.000 πληθυσμού χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ελλάδα από καρκίνο του παχέος εντέρου, τον τρίτο συχνότερο καρκίνο στη χώρα ύστερα από αυτόν του πνεύμονα στους άντρες και του μαστού στις γυναίκες.

Η μεγάλη συχνότητα της νόσου οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι συχνό φαινόμενο καθώς αυξάνεται η ηλικία. Ο μισοί άνθρωποι έχουν πολύποδα στην ηλικία των 70 ετών. Πάντως, τα τελευταία χρόνια η θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου ελαττώνεται προοδευτικά κάτι που οφείλεται στην πρώιμη διάγνωση μέσω του πληθυσμιακού ελέγχου και στη βελτίωση της θεραπείας. Το ήπαρ είναι το όργανο στο οποίο ο καρκίνος του παχέος εντέρου κάνει συχνότερα μετάσταση. Υπολογίζεται ότι 25% των ασθενών έχουν ήδη ηπατικές μεταστάσεις όταν τίθεται η διάγνωση, ενώ το 45% αυτών θα εμφανίσουν ηπατικές μεταστάσεις στη συνέχεια.

Τα στάδια και ο ρόλος τς κληρονομικότητας

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατατάσσεται στα ακόλουθα στάδια:

Στάδιο 0. Ο καρκίνος είναι πρώιμος και εντοπίζεται μόνο στο εσωτερικό του επιθηλίου του εντέρου.
Στάδιο Ι. Ο καρκίνος περιλαμβάνει περισσότερα στρώματα του επιθηλίου του εντέρου
Στάδιο ΙΙ. Ο καρκίνος έχει επεκταθεί έξω από το τοίχωμα του εντέρου αλλά δεν έχει προσβάλλει λεμφαδένες.
Στάδιο ΙΙΙ. Εχουν προσβληθεί λεμφαδένες αλλά όχι άλλες απομεμακρυσμένες εστίες.
Στάδιο ΙV. Υπάρχουν απομεμακρυσμένες μεταστάσεις.

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο ρόλος που παίζει το αλκοόλ είναι υπό διερεύνηση. Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν περισσότερο από ένα άμεσο συγγενή με καρκίνο του παχέος εντέρου ή πολύποδες.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις