Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νεκροί Ελλάδα – Κορονοϊός: Αυξήθηκαν τα θύματα στη χώρα μας
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκροί Ελλάδα – Κορονοϊός: Αυξήθηκαν τα θύματα στη χώρα μας

Νεκροί Ελλάδα - Κορονοϊός: Την ίδια ώρα, έντονη είναι η δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου για τους πολίτες που συνεχίζουν να αγνοούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με κυβερνητικά στελέχη να μην αποκλείουν την ολική καραντίνα.

Νεκροί Ελλάδα – Κορονοϊός: Τους 13 έφτασαν οι νεκροί στη χώρα μας από το νέο κορωνοϊό, καθώς άλλοι τρεις άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή στη διάρκεια της νύχτας και το πρωί του Σαββάτου. Πρόκειται, κατά πληροφορίες, για έναν 84χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας, έναν ακόμη άνδρα στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και μία 94χρονη γυναίκα στην κλινική «Παμμακάριστος» της Αθήνας. Όλοι τους είχαν υποκείμενα νοσήματα. Πλέον, εκ των 13 νεκρών στη χώρα μας από τον φονικό ιό, 11 είναι άνδρες και δύο γυναίκες.

Χθες, Παρασκευή, μία γυναίκα 93 ετών, με σοβαρά προβλήματα υγείας, η οποία έφερε και τον κορωνοϊό, είχε αφλησει την τελευταία της πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Η άτυχη υπερήλικη είχε επιβεβαιωθεί ως κρούσμα κορωνοϊού και νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Ρίο. Η γυναίκα διέμενε στην Ηλεία και είχε επαφή με τους εκδρομείς που είχαν ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους, από τους οποίους της μεταδόθηκε η νόσος. Νωρίτερα την Παρασκευή, ένας 76χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ενώ εξέπνευσε και ένας 80χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στην κλινική «Παμμακάριστος».  Το πρωί της Παρασκευής, ακόμη ένας συνάνθρωπος μας πέθανε από τον κορωνοϊό. Πρόκειται για έναν 87χρονο από την Δαμασκηνιά Κοζάνης, χωριό που τελεί επισήμως σε καραντίνα.

Ένα βήμα πριν την ολική απαγόρευση

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου για τους πολίτες που συνεχίζουν να αγνοούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν την ολική καραντίνα. «Όλα είναι ανοιχτά». Με τη φράση αυτή κυβερνητικά στελέχη ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε όμως και διαψεύδουν το ενδεχόμενο από την ερχόμενη Δευτέρα να επιβληθεί ένα καθολική καραντίνα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή αυστηρός περιορισμός της κυκλοφορίας. Παρά το γεγονός ότι η έξοδος του Σαββατοκύριακου δεν ήταν τελικώς αυτή που φάνηκε στην αρχή, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει μια πραγματικότητα: ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί συμπολίτες μας που δεν δείχνουν καν τη διάθεση να συμμορφωθούν με τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, επιδεικνύοντας πράγματι ανευθυνότητα.

Τη δε σοβαρότητα της κατάστασης και την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων δείχνει η απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια τουλάχιστον έως το Πάσχα. Η αναστολή της λειτουργίας τους θα παραιτηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί σήμερα, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη στείλει το μήνυμα από την Πέμπτη με την αναφορά -σε δραματικούς τόνους- στους νεκρούς της Ιταλίας και τα φέρετρα που δεν… φτάνουν, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τη σκυτάλη πήρε, χθες, ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χαρακτήρισε αντικοινωνική συμπεριφορά την επιλογή όσων μετακινήθηκαν από την Αθήνα στην επαρχία. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί από τον ιό ακόμη κι αν δεν εμφανίζουμε συμπτώματα και στο μεταξύ να τον διασπείρουμε σε όλη την Ελλάδα. Όποιος έχει επιλέξει να καταφύγει στο χωριό του, πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να έχει ήδη τον ιό. Να αποφύγει κάθε επαφή και να μείνει στο σπίτι του πάση θυσία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα νέα μέτρα που ενεργοποιούνται

Ήδη ενεργοποιήθηκε νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων, όπως η απαγόρευση των μετακινήσεων με πλοία από και προς τα νησιά για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Επίσης, απαγορεύεται η κυκλοφορία των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, ενώ κλειστές θα είναι όλες οι λαϊκές αγορές και από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσουν με αυστηρούς περιορισμούς. Αυστηρότεροι γίνονται από τη Δευτέρα και οι περιορισμοί στα σούπερ μάρκετ, ενώ αναστέλλονται τα επισκεπτήρια στις φυλακές, οι άδειες των κρατουμένων και οι μεταγωγές.

Σημειώνεται ότι αυστηρή θα είναι η παρουσία της Αστυνομίας το Σαββατοκύριακο σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να τηρηθεί το μέτρο της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αθήνα κλείνουν το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και άλλα πάρκα, ενώ θα απαγορεύεται η πρόσβαση στον Υμηττό και στο Κτήμα Τατοΐου. Στο τραπέζι παραμένει, εξάλλου, το μέτρο της απαγόρευσης πτήσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι ισχύει αυστηρά η καραντίνα 14 ημερών για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Κορονοϊός -ΕΟΔΥ: Τι δείχνει η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα

Σημαντικά ευρήματα από τη μέχρι τώρα πορεία του κορωνοϊού  στη χώρα μας αποτυπώνονται στην πρώτη επιδημιολογική έκθεση που δημοσιεύθηκε με τη σφραγίδα των ειδικών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Παρότι ο κορωνοϊός δημιουργεί πιο συχνά επιπλοκές στους άνδρες απ ότι στις γυναίκες και από τους 10 καταγεγραμμένους θανάτους μέχρι σήμερα στη χώρα μας μόνο ένας αφορά μια υπερήλικη γυναίκα, φαίνεται ότι προσβάλει σχεδόν εξίσου άνδρες και γυναίκες όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Το 53,5% των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι άνδρες και το 46,5% γυναίκες

Σύμφωνα με αυτά από τα 495 κρούσματα το 53,5% είναι άνδρες και το 46,5% γυναίκες και οριακά πάνω από τα μισά προέρχονται από τη δεξαμενή ατόμων ηλικίας 40 έως 64 ετών. Το 24,2% από τις ηλικίες 18 έως 39 ετών και 20,7% άνω των 60 ετών. Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, μόλις το 4,4% οσίων προσβλήθηκαν ανήκαν στην ομάδα παιδιών και εφήβων ηλικίας από 0 έως 17 ετών.

Το 95.4 % των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι Έλληνες

Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα το 95.4 % αφορά Έλληνες (455 στο σύνολο ) και άλλοι 40 θετικοί στον κορωνοϊό είναι αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα.
Στην πρώτη επιδημιολογική έκθεση που δημοσιεύθηκε (και συνοδεύεται από ενδιαφέροντα) γραφήματα στην επίσημη ιστοσελίδα Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, φαίνεται το 23,6% δηλαδή 117 έχουν ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο από τους οποίους 26 χρειάσθηκε να μπουν στον αναπνευστήρα και να διασωληνωθουν.

Στην Αθήνα τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού

Τα στοιχεία που αφορούν μέχρι και την 20η Μαρτίου δείχνουν ότι ο μεγάλος αριθμητικός όγκος των κρουσμάτων, 213 καταγράφεται στην περιοχή της Αθήνα. Αλλά 32 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής εκτός της Αθήνας. Στην συνέχεια της λίστας βρίσκεται η Ηλεία με 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα και η Καστοριά με 13 η Θεσσαλονίκη με 10, η Αχαΐα με 9 κρούσματα και λιγότερα σε άλλες περιοχές, όπως φαίνεται στον χάρτη της χώρας από την Κρήτη έως τον Έβρο, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

Βίντεο: Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στον ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις