COVID-19 ΟΗΕ: Δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας

ΚΟΣΜΟΣ

COVID-19 ΟΗΕ: Δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

COVID-19 ΟΗΕ: Σε δηλώσεις αναφορικά με την κρίση του COVID-19 προέβη ο Ύπατος Αρμοστής Filippo Grandi.

20.03.2020 | 10:44

COVID-19 ΟΗΕ: Την ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπίας ανάμεσα στα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού και τη διατήρηση του δικαιώματος αναζήτησης ασύλου από τους πρόσφυγες, τόνισε σε μήνυμά του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την κρίση του COVID-19 Filippo Grandi. Ο κ. Grandi επεσήμανε πως η καθημερινότητα όλων των ανθρώπων έχει περιέλθει σε μια κατάσταση στασιμότητας και μεταμορφώνεται με τρόπου που δεν είχαμε φανταστεί μέχρι τώρα. Αναγνώρισε, παράλληλα, το δικαίωμα κάθε κράτους να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που αυτό κρίνει δόκιμα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Ωστόσο, τόνισε πως σε αυτό τον μεταλλασσόμενο κόσμο οι πόλεμοι και οι διώξεις δεν έχουν πάψει και εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια. Γι’ αυτό τον λόγο απευθύνει έκκληση προς τα κράτη να εξευρεθούν δίοδοι και ασφαλιστικές δικλείδες, ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να βρουν καταφύγιο. Τέλος, επικαλείται την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, που δεν πρέπει να ξεχαστούν αυτούς τους καιρούς.

COVID-19 ΟΗΕ: Η δήλωση του Filippo Grandi

«Καθώς ο κόσμος κινητοποιείται για να καταπολεμήσει την εξάπλωση του COVID-19, πολλές χώρες ορθώς υιοθετούν εξαιρετικά μέτρα, θέτοντας περιορισμούς στα αεροπορικά ταξίδια και τις διασυνοριακές μετακινήσεις. Για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, η καθημερινότητα έχει περιέλθει σε μια κατάσταση στασιμότητας ή μεταμορφώνεται με τρόπους που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Ωστόσο, οι πόλεμοι και οι διώξεις δεν έχουν σταματήσει – και σήμερα, σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια. Με ανησυχεί όλο και περισσότερο το ότι κάποιες χώρες υιοθετούν μέτρα, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν συνολικά το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου.

Όχι στο κλείσιμο διόδων για την αναζήτηση ασύλου

Όλα τα κράτη θα πρέπει να διαχειριστούν τα σύνορά τους στο πλαίσιο αυτής της μοναδικής κρίσης με τον τρόπο που θεωρούν πιο κατάλληλο. Όμως αυτά τα μέτρα δεν θα πρέπει να καταλήγουν στο κλείσιμο διόδων για αναζήτηση ασύλου ή στην αναγκαστική επιστροφή ανθρώπων σε καταστάσεις όπου κινδυνεύουν.

 Υπάρχουν λύσεις

Υπάρχουν λύσεις. Εάν εντοπίζονται κίνδυνοι για την υγεία, μπορούν να τεθούν σε ισχύ ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή ελέγχων, μαζί με εξετάσεις, καραντίνα και άλλα μέτρα. Έτσι οι αρχές θα μπορέσουν να διαχειριστούν την άφιξη αιτούντων άσυλο και προσφύγων με ασφαλή τρόπο, σεβόμενες παράλληλα τα διεθνή πρότυπα προστασίας των προσφύγων, που έχουν στόχο να σώζουν ζωές. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, ας μην ξεχάσουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Έχουν ανάγκη – και όλοι μας έχουμε ανάγκη – την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τώρα όσο ποτέ άλλοτε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άδεια ειδικού σκοπού: Παράταση ανάλογα με τα σχολεία, λέει ο Θεοδωρικάκος

ΗΠΑ Κορονοϊός: Μητέρα και τα 3 παιδιά της νεκροί, κόλλησαν σε δείπνο

Κορονοϊός κατοικίδια: Ανοιχτή επιστολή της ΠΦΠΟ

Κορoνοϊός – Ποδόσφαιρο: Στο πλευρό του προσωπικού της η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μένουμε σπίτι βίντεο: Μια προσπάθεια για τους ανθρώπους που αγαπάμε

Exit mobile version