Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έβρος νέα: Επεισόδια στις Καστανιές, μετανάστες προσπάθησαν να ρίξουν ξανά τον φράχτη
ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος νέα: Επεισόδια στις Καστανιές, μετανάστες προσπάθησαν να ρίξουν ξανά τον φράχτη

Έβρος νέα: Οι μετανάστες πετούσαν πέτρες ενώ οι επιθέσεις απωθήθηκαν όλες και στα δύο σημεία από τις δυνάμεις της Αστυνομίας, του Στρατού και της FRONTEX.

Έβρος νέα: Νέα επεισόδια έλαβαν χώρα στο δάσος και στο φράχτη στις Καστανιές Έβρου, το απόγευμα της Πέμπτης 19/3.Υπενθυμίζεται ότι ένταση στην περιοχή δημιουργήθηκε και την Τετάρτη 18/3, όταν περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο -έχοντας την βοήθεια των τουρκικών αρχών που εκτόξευαν δακρυγόνα- επιχείρησαν να περάσουν τον φράχτη στις Καστανιές και να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ, φαίνεται προσπάθεια των αστυνομικών να απωθήσουν τις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, κάνοντας χρήση χημικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν άμεση, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν στο σημείο, δημιουργώντας μία διπλή περίμετρο ώστε σε περίπτωση που γινόταν προσπάθεια εισβολής, να μπορέσουν να την ανακόψουν για μία ακόμη φορά.

Έβρος: Τούρκοι κομάντος για …κλάματα

Σε βίντεο το οποίο γυρίστηκε από την ελληνική πλευρά στην περιοχή του νοτίου Έβρου, φαίνονται Τούρκοι κομάντος οι οποίοι αρχικά συζητούν με μετανάστες, στην τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου, αλλά και διακινητές. Μάλιστα δείχνουν να τους κατευθύνουν από ποιο μέρος θα μπορούσαν να περάσουν στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνονται όμως ότι τους παρακολουθούν από την ελληνική πλευρά και τότε προσπαθούν να επιχειρήσουν κάποιες εντυπωσιακές μανούβρες με τα όπλα στα χέρια, σε μία επίδειξη πυγμής. Στη συνέχεια όμως και ενώ με το φουσκωτό προσπαθούν να κάνουν ελιγμούς, από λάθος χειρισμούς αλλά και τον κυματισμό που δημιουργήθηκε στα νερά του ποταμού, παραλίγο να… τουμπάρουν και να φουντάρουν μέσα στο ποτάμι.

Έβρος: Και αυτοσχέδιες σκάλες

Την Τετάρτη μία ομάδα επιχείρησε να περάσει τη συνοριακή γραμμή στις Καστανιές Έβρου, χρησιμοποιώντας ακόμα και σκάλες. Πρόκειται για αυτοσχέδιες, ξύλινες σκάλες τις οποίες οι περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες θα χρησιμοποιούσαν για να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Καθ’ όλη την πολύωρη προσπάθειά τους βοηθούνταν από τις τουρκικές αρχές οι οποίες εκτόξευαν δακρυγόνα, κυρίως για να δημιουργηθεί σύννεφο καπνού.

Έβρος: Οκτώ τεθωρακισμένα «θηρία» στη διάθεση της αστυνομίας

Βαριά τεθωρακισμένα οχήματα τύπου MRAP Typhoon GSS-300 καναδικής κατασκευής, τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και πέντε χρόνια από τις ελληνικές αρχές τέθηκαν στη μάχιμη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας και στάλθηκαν στον Έβρο για να ενισχύσουν τις περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρόκειται για «θηρία» μεταφοράς προσωπικού που έχουν πρωτόκολλο ασφαλείας 3, είναι ικανά να επιχειρήσουν σε συνθήκες πολέμου και έχουν αυτονομία κίνησης μέχρι και 1.000 χιλιόμετρα.

Τα 8 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου MRAP Typhoon GSS-300 πέντε θωρακισμένα τύπου Toyota Land Cruiser, δύο οχήματα BMW και ένα ακόμη μάρκας Mercedes το 2015 κατασχέθηκαν τον Μάιο του 2015 από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή νότια της Κρήτης. Ηταν στα αμπάρια φορτηγού πλοίου ονόματι Tychy. Τα οχήματα αυτά εδώ και 5 χρόνια βρίσκονταν στις αποθήκες του ΣΤ’ Τελωνείου Πειραιά και μετά την κρίση που ξέσπασε στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποφασίστηκε να γίνει ο μηχανικός έλεγχος τους και να τεθούν στη διάθεση της Ελληνικής Αστυνομίας.

100 χλμ/ώρα

Είχε προηγηθεί η οριστική κατάσχεση από τις ελληνικές αρχές, τηρώντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. περί απαγόρευσης μεταφοράς, προμήθειας ή πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη. Τα MRAP Typhoon GSS-300 χρεώθηκαν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής όπου υπάγονται και τα ΜΑΤ. Κατασκευάζονται από την καναδική εταιρεία Streit Group. Έχουν μήκος 6,5 μέτρα, πλάτος 2,43 μέτρα, ύψος 2,37 μέτρα και βάρος 12,5 τόνους χωρίς τα καύσιμα. Έχει διμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρουν 8 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες ή αστυνομικούς. Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος επί οδοστρώματος φτάνει τα 100 χλμ/ώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις