Παιδότοποι – Κορoνοϊός: Αναστέλλεται η λειτουργία τους, 99 τα κρούσματα

ΕΛΛΑΔΑ

Παιδότοποι – Κορoνοϊός: Αναστέλλεται η λειτουργία τους, 99 τα κρούσματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παιδότοποι - Κορoνοϊός: Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τα 9 κρούσματα αφορούν σε 95 Έλληνες και 4 υπηκόους ξένων χωρών.

11.03.2020 | 17:17

Παιδότοποι – Κορoνοϊός: Στο πλαίσιο των προσπαθειών να περιοριστεί  η κίνηση των παιδιών, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων – Tα κρούσματα του Covid 19 έφτασαν τα 99, σε κρίσιμη κατάσταση 2 άτομα

Ανακοινώνονται 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ένα εξ αυτών είχε γίνει γνωστό ήδη από το πρωί και περιλαμβάνεται στα 10 που ανακοινώθηκαν επισήμως από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό ανέρχεται πλέον σε 99, από τους οποίους 95 είναι ελληνικής καταγωγής και 4 ξένης υπηκοότητας. Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών και του ΑΧΕΠΑ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 29 εξ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.  Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στοίχημα οι διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ

Στο μεταξύ, το μεγάλο στοίχημα για το σύστημα υγείας είναι η αντιμετώπιση μιας μεγάλης έξαρσης, ιδίως σε σοβαρά περιστατικά της νόσου που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη ολοκληρώθηκε μια μεγάλη επιχείρηση του ΕΚΑΒ, η εκκένωση της ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία. Οι οκτώ ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλες Μονάδες της Αττικής, και η ΜΕΘ του Σωτηρία που είναι και νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία ώστε να δεχθεί ασθενείς αποκλειστικά με νόσο Covid-19.

Δύο διασωληνωμένοι

Και δεύτερος ασθενής με κορωνοϊό που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένος. Ο 64χρονος νοσηλευόταν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, με πνευμονία και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για τον δεύτερο ασθενή στο εν λόγω νοσοκομείο που νοσηλεύεται διασωληνωμένος, ενώ πανελλαδικά είναι ο τρίτος ασθενής διασωληνωμένος και ο τέταρτος σε σοβαρή κατάσταση. Στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται ακόμα 21 άτομα πλην των δύο διασωληνωμένων. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και επίσης διασωληνωμένο είναι ο 66χρονος από την Αμαλιάδα που είναι το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε με κορωνοϊό στην Πάτρα, έπειτα από ταξίδι του στους Άγιους Τόπους.

Κορωνοϊός: Αναστέλλεται και η λειτουργία των παιδότοπων, με απόφαση Θεοδωρικάκου

Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων σε ολόκληρη τη χώρα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού. Νωρίτερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας σχολείων όλων των βαθμίδων, ΙΕΚ, πανεπιστημίων και φροντιστηρίων, από σήμερα και για 14 ημέρες, ζήτησε από τους γονείς να τηρήσουν την προτροπή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

«Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία αλλά τα παιδιά να συγχρωτίζονται σε φροντιστήρια, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με έναν ή δύο συμμαθητές, να πηγαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες (ειδικά αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους), να ακολουθούν συλλόγους σε εκδρομές και δραστηριότητες, ακόμα και να μαζεύονται σε χώρους διασκέδασης ή σπίτια κατά μεγάλες ομάδες», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε τη θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και μέχρι τις 10 Απριλίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς.

Το κράτος θα επιδοτεί το 1/3 των αποδοχών κατά τη διάρκεια της άδειας. Στον ιδιωτικό τομέα δίνεται η δυνατότητα για ευέλικτη εργασία.

Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύσει:

Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ειδικού σκοπού και μόνο μια θα λογίζεται ως κανονική άδεια.

Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού τότε ο άλλος δεν θα τη δικαιούται.

Εάν ο ένας από τους δύο γονείς δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, με την εξαίρεση ασθενών από κορωνοϊό ή άτομα με αναπηρία.

Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενο του δημοσίου τομέα το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προυπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του αλλά αυτό είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει.

Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται η δυνατότητα με ευέλικτο ωράριο εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.

Για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα δύναται η επιχείρηση να προσφέρει ευέλικτο ωράριο απασχόλησης ή εργασία εξ αποστάσεως.

«Αναλαμβάνουμε διαρκώς νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως βασικό μέλημα είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Επίσης, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το 2020 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρόνια για την ελληνική οικονομία,καθώς υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού, τόνισε δε πως απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια σε πανευρωπαϊκή επίπεδο.

Δείτε ακόμη

“Μη γελάτε με τον ιό”: Ο Δεκάλογος Κατά του Κορωνοϊού – Από Έλληνα καθηγητή του ΜΙΤ

Covid 19: Τι κάνω αν πιστεύω πως έχω προσβληθεί

Βίντεο σοκ: Επιβάτης Μετρό έγλειφε τα χέρια του και τα σκούπιζε στη χειρολαβή

Κορωνοϊός: Νέες συμβουλές της Apple για να καθαρίσετε σωστά το iPhone

Covid 19: Πώς γίνεται η απομόνωση στο σπίτι – Αναλυτικές οδηγίες

Exit mobile version