Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελλάδα κορωνοϊός: 89 κρούσματα στο σύνολο – Τα 4 «ορφανά»
ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ Ο 66ΧΡΟΝΟΣ

Ελλάδα κορωνοϊός: 89 κρούσματα στο σύνολο – Τα 4 «ορφανά»

Ελλάδα κορωνοϊός: ο σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό, ανέρχεται πλέον σε 89, σύμφωνα με τον καθηγητή και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ελλάδα κορωνοϊός: Ανακοινώθηκαν πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο. Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό, ανέρχεται πλέον σε 89, σύμφωνα με τον καθηγητή και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του 66χρονου από την Ηλεία, ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό και νοσηλεύεται εδώ και αρκετές ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας και καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, η κατάσταση του ασθενούς έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Όπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Τσιόδρας, οι 56 από τους ασθενείς προέρχονται από την προσκυνηματική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, 47 ήταν στο γκρουπ και εννέα οι επαφές τους. Συνολικά 27 ασθενείς νοσηλεύονται, μεταξύ των οποίων και ο 66χρονος, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς είναι σε απομόνωση στις οικίες τους.  Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, τέσσερα από τα χθεσινά κρούσματα «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν ιστορικό έκθεσης και παραμένει άγνωστο το πώς κόλλησαν την ασθένεια.  «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων», προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας, αναφέροντας πως στόχος αποτελεί η μείωση της διασποράς του ιού.

Ελλάδα κορωνοϊός: Οι 4 «αχαρτογράφητοι» ασθενείς στη χώρα μας

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους συνεχίζεται από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο όπως έχει υπογραμμίσει και άλλες φορές ο ειδικός, ο εντοπισμός κρουσμάτων χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης της νόσου σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη φάση της διασποράς του ιού. Τέτοια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οπότε ήταν αναμενόμενο να εντοπιστούν και στην Ελλάδα. Είναι μια απόδειξη ότι «ο ιός κινείται κάτω από τη μύτη μας» όπως έχει αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, και ότι μπορεί να μεταδίδεται και από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, που αποτελούν δηλαδή εστίες μετάδοσης χωρίς να το γνωρίζουν.

Αυτοί οι τέσσερις «αχαρτογράφητοι» ασθενείς βρίσκονται στην Αττική, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και νοσηλεύονται με πνευμονία. Η διαπίστωση ότι έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό έγινε στο πλαίσιο του επιδημιολογικού ελέγχου που διεξάγεται πλέον σε περιστατικά που νοσηλεύονται με πνευμονία και για την οποία δεν προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο άλλη αιτία, όπως π.χ. η γρίπη. Επίσης, στην Αττική εντοπίστηκαν και οι πρώτοι τρεις αλλοδαποί προσβληθέντες από τον κορωνοϊό. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για εργαζόμενους της Ισραηλινής πρεσβείας στη χώρα μας.

Ελλάδα κορωνοϊός: Έρχονται και τα πρώτα εξιτήρια από εβδομάδα

Από τους 27 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία αναφοράς, οι οκτώ νοσηλεύονται στην Αττική, οι έξι στο Σωτηρία και οι δύο στο Αττικόν. Μία ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται άλλα τέσσερα άτομα – ήταν το πρώτο νοσοκομείο που είχε νοσηλεύσει ασθενή που είχε προσβληθεί από κορωνοϊό. Υπάρχει και ένας ασθενής που δεν νοσηλεύεται, με την επιβεβαίωση αυτού του κρούσματος όμως τέθηκε στον χάρτη με τις περιοχές όπου εντοπίστηκε κορωνοϊός και η Εύβοια. Από αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουν πιθανόν να δίδονται και τα πρώτα εξιτήρια καθώς συμπληρώνονται για κάποιους ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα το διάστημα των 14 ημερών που κατά τους επιδημιολόγους μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός.

Όπως έχει εξηγήσει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το ιικό φορτίο των ασθενών ελέγχεται με δύο διαδοχικές εξετάσεις οι οποίες πρέπει να είναι αρνητικές, ενώ η παρακολούθησή τους θα συνεχιστεί και μετά το εξιτήριο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος σε ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα το έχει σηκώσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου όπου νοσηλεύονται 14 ασθενείς, οι δύο εκ των οποίων σε πιο σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης. Από τους συνολικά 89 ασθενείς που νοσούν με νόσο Covid-19, οι 56 προέρχονται από την ομάδα των ταξιδιωτών της Ηλείας στο Ισραήλ, είναι είτε οι ίδιοι είτε επαφές τους.

Εκκλησία και κορωνοϊός

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις