Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα κορονοϊού Ελλάδα: 31 οι ασθενείς – Σύσκεψη στο Μαξίμου
Η ΑΜΑΛΙΑΔΑ - ''ΟΥΧΑΝ''

Κρούσματα κορονοϊού Ελλάδα: 31 οι ασθενείς – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Κρούσματα κορονοϊού Ελλάδα: Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κρούσματα κορονοϊού Ελλάδα: Σε πλήρη κινητικότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός μετά την ανακοίνωση και του δέκατου κρούσματος κορωνοϊού, της συζύγου του 66χρονου που νοσηλεύεται στην Πάτρα. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό να ζητά να συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή και όλους τους συμμετέχοντες να επισημαίνουν, πέραν της αποφασιστικότητας της πολιτείας να λειτουργήσει προληπτικά, την ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής.

Εικοσιένας από τους ταξιδιώτες στο Ισραήλ που έχουν έως τώρα ελεγχθεί βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα στα 31. Τα νέα δεδομένα για τα κρούσματα στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος- εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε για την ομάδα των ταξιδιωτών από το Ισραήλ, στις 27 Φεβρουαρίου, η χώρα δεν είχε μεγάλη διασπορά. Το γεγονός της μετάδοσης δείχνει τη δυναμική του ιού, είπε ο κ.Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν δύο στελέχη και μεταδίδεται και από ασθενείς με χαμηλή συμπτωματολογία. Ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί είπε ο κ.Τσιόδρας. Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε και πρόσθεσε ότι τα «καθ’ υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν» έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός, τόνισε ο κ.Τσιόδρας.

Κρούσματα κορονοϊού Ελλάδα: Τα isolation boxes

Ήδη έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ένα κοντέινερ με δύο κρεβάτια και τουαλέτες και αναμένεται να στηθεί άλλο ένα, όπου ο γιατρός υποδοχής θα φορά ειδική στολή και θα υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά. Στόχος είναι να λειτουργήσει isolation box στη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου. Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Δημοσθένης Τσούτσος, «ό,τι κριθεί ως ύποπτο περιστατικό από τη διαλογή πριν οι ασθενείς μπουν στα επείγοντα, θα προωθούνται στα isolation boxes, όπου θα λαμβάνονται επιχρίσματα τα οποία θα αποστέλλονται για έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ. Η εκτίμηση είναι ότι κάθε ύποπτο κρούσμα θα παραμένει στα σημεία διαλογής για τουλάχιστον 6 ώρες, έως ότου υπάρχει αποτέλεσμα. Εφόσον αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες ο ασθενής αν έχει ανάγκη νοσηλείας θα εισάγεται στο νοσοκομείο, αν όχι θα τίθεται υπό κατ οίκον περιορισμό μέχρι να βγει το αποτέλεσμα».

Κρούσματα κορονοϊού Ελλάδα: Δηλώσεις Κικίλια

Σε δηλώσεις του ο Βασίλης Κικίλιας επίσημανε ότι «συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των επιστημόνων μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους συνανθρώπους μας» εξηγώντας γιατί είναι σημαντική η προφύλαξη των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών που έχουν χρόνια προβλήματα ή είναι ανοσοκατασταλμένοι. «Οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις στενές επαφές, αλλά και συγγενείς που έχουν συμπτώματα ίωσης» επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος κάλεσε όσους εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και έχουν την υποψία ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον νέο αυτό ιό, «να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ» για να τους κατευθύνουν.

«Με αφορμή αυτό που έγινε από κάποιους στα καρναβάλια, να αναρωτηθούν ξανά για την συμπεριφορά τους» υπογράμμισε, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση οι υγειονομικές υπηρεσίες της Πάτρας. Τέλος, ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «για την προσπάθεια που καταβάλλουν» και κάλεσε όλους για μια ακόμη φορά να τηρούν τους «κανόνες και τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν χειριστεί παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν».

Σε καλή κατάσταση το 10ο κρούσμα

Σύμφωνα με πληροφορίες το 10ο κρούσμα είναι η σύζυγος του 66χρονου, ο οποίος είναι το ένατο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Εξετάσεις έγιναν και στην κόρη του ζευγαριού και έχουν βγει αρνητικές. Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Όσο για τον 66χρονο η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή από τους γιατρούς αλλά ελεγχόμενη ενώ εξακολουθεί να μην έχει διασωληνωθεί.

Έρημη πόλη η Αμαλιάδα

Παράλληλα, οι κάτοικοι της Αμαλιάδας αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, όπως άλλωστε συνίσταται, ενώ γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Αμαλιάδας έχουν σταλεί σπίτια τους σε καραντίνα λίγων ημερών καθώς ήρθαν σε επαφή με τα δύο κρούσματα κορωνοϊού. Να σημειωθεί ότι έτσι και αλλιώς χθες κεντρικά, από την κυβέρνηση ελήφθη η απόφαση να κλείσουν για 48 ώρες τουλάχιστον σχολεία, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, αθλητικοί χώροι, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και χώροι συνάθροισης στην Ηλεία, την Αχαΐα και τη Ζάκυνθο.

Επίσης, όπως αναφέρει το patrisnews.gr, το δημαρχείο και οι δημοτικές υπηρεσίες είναι κλειστές, όπως και τα σχολεία. Αντίθετα ανοιχτό είναι το Δικαστικό Μέγαρο αφού απαιτείται απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κόσμο.Τα καταστήματα στην πόλη είναι σχεδόν άδεια και οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους για το πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση. Σε εξέλιξη από χθες το βράδυ είναι η διαδικασία απολύμανσης της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας αλλά και των σχολείων της περιοχής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις