Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έβρος τώρα: Αφγανοί, Ιρανοί, Πακιστανοί οι μετανάστες, καμία σχέση με τη Συρία
BLOOMBERG

Έβρος τώρα: Αφγανοί, Ιρανοί, Πακιστανοί οι μετανάστες, καμία σχέση με τη Συρία

Έβρος τώρα: Ειδικός κάνει λόγο για μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους αριθμούς που δίνει η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι οδεύουν στα ελληνικά σύνορα, και τους πραγματικούς αριθμούς που μετακινούνται.

Έβρος τώρα: Κυρίως παράτυποι μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν είναι οι μετακινούμενοι στα ελληνικά σύνορα, σύμφωνα με το Bloomberg. Σε ρεπορτάζ του Bloomberg από τη συνοριακή πύλη Παζάρκουλε, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο πλήθος για να περάσει τα ελληνικά σύνορα, αναφέρεται ότι η πλειονότητα δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στη Συρία. Υπογραμμίζεται ότι η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα «βρίσκει απήχηση σε παράνομους μετανάστες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν που κινδυνεύουν με απέλαση, παρά στους Σύριους πρόσφυγες», αναφέρει στο άρθρο ο Murat Erdogan, καθηγητής στο Τουρκογερμανικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Σημειώνεται ακόμα ότι υπάρχει «μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους αριθμούς που δίνει η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι οδεύουν στα ελληνικά σύνορα, και τους πραγματικούς αριθμούς που μετακινούνται», καθώς και ότι «υπάρχει μεγάλη σηματοδότηση και πρόκληση πίσω από την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα δυτικά σύνορα τους πρόσφυγες», όπως αναφέρει στο άρθρο ο Emile Hokayem, senior Fellow για τη Μέση Ανατολή στο International Institute for Strategic Studies.

«Μου αρέσει εδώ, αλλά δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα στην Τουρκία πια, δεν έχει δουλειά για μένα. Οι γονείς μου και τα αδέλφια μου σκοτώθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Δεν έχω τίποτα να χάσω. Οπότε όταν άκουσα ότι άνοιξαν οι πόρτες, σκέφτηκα να κάνω μια προσπάθεια», λέει ο Ανσάρι, ένας Αφγανός που ζει επτά χρόνια στην Τουρκία, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg από την πύλη Παζάρκουλε, όπου συγκεντρώνονται όσοι ελπίζουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Έβρος: Βίντεο ντοκουμέντο με προειδοποιητικές βολές στις Φέρες

Έβρος: Δακρυγόνα και πετροπόλεμος με μετανάστες

Είναι η στιγμή που οι μετανάστες συνωστίζονται ο ένας πάνω στον άλλον πίσω από τα συρματοπλέγματα που χωρίζουν τα ελληνικά από τα τουρκικά εδάφη στις Καστανιές. Οι μετανάστες φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων που είναι παρατεταγμένες πίσω από τα συρματοπλέγματα, για να τους αποτρέψουν από το να εισχωρήσουν παράνομα στο ελληνικό έδαφος.

Ένας αστυνομικός και μέλος των δυνάμεων των ΜΑΤ σηκώνει την ασπίδα του για να προστατευθεί καθώς δέχεται «βροχή» από πέτρες ενώ ταυτόχρονα βιντεοσκοπεί με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου την ένταση που επικρατεί επί της συνοριακής γραμμής. «Ρίξε μια» φωνάζει σε έναν συνάδελφό του αστυνομικό που στέκεται δίπλα του ζητώντας του να προχωρήσει σε ρίψη δακρυγόνου προς στο συγκεντρωμένο πλήθος. Η κάμερα καταγράφει την πορεία του δακρυγόνου, όπως και τα κουτιά από τα χημικά που έχουν ρίξει οι Τούρκοι από την απέναντι πλευρά αλλά και τις εκατοντάδες πέτρες που εκτόξευσαν οι μετανάστες με την ανοχή των τουρκικών αρχών. «Πέτρα!» φωνάζει ένας άλλος αστυνομικός προειδοποιώντας τους υπόλοιπους να σηκώσουν τις ασπίδες τους για να καλυφθούν αν και τελικά, όπως θα δείτε, η πέτρα δεν βρίσκει τον στόχο της.

Το σκηνικό θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Οι μετανάστες δεν πτοουνται από τη ρίψη των χημικών και επιμένουν. Έχοντας υποστεί πλύση εγκεφάλου από την τουρκική προπαγάνδα νομίζουν ότι οι Τούρκοι θέλουν να τους βοηθήσουν και πως οι Έλληνες είναι αυτοί που θέλουν το κακό τους. Οι γείτονες τους οδήγησαν στα σύνορα παρέχοντας δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία ενώ άλλοι μετανάστες που πληροφορήθηκαν μέσω sms ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά πλήρωσαν πολλά λεφτά σε ταξί για να φτάσουν έως εκεί. Με τη βοήθεια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών όπως άλλωστε αποκάλυψαν και Τούρκοι αντικαθεστωτικοί δημοσιογράφοι, στα ελληνοτουρκικά σύνορα μαζεύτηκαν χιλιάδες κόσμου, ενώ η περιοχή γέμισε από κάμερες τουρκικών τηλεοπτικών συνεργείων και drones.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις