Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Τραμπ: Τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στα σύνορα
ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μητσοτάκης – Τραμπ: Τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στα σύνορα

Μητσοτάκης - Τραμπ: Ο κ.Μητσοτάκης τον ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μητσοτάκης – Τραμπ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, σήμερα, με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Ο πρωθυπουργός τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, από πλευράς του, αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της. Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν αύριο Τρίτη στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση».

«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Άγκυρα για τον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η απόφαση της Τουρκίας να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι» η απάντηση στην κρίση αυτήν.

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Αναμένουμε να γίνει σεβαστή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είπε ότι ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. «Είμαστε πεπεισμένοι για την αξία αυτής της συμφωνίας και αναμένουμε ότι θα γίνει σεβαστή», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι κάθε διαφωνία για το θέμα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ εταίρων.

Στον Έβρο αύριο ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο, Τρίτη 3 Μαρτίου, στα σύνορα στον Έβρο. Δειλά-δειλά η Ευρώπη δείχνει την συμπαράστασή της στην Ελλάδα, η οποία δέχεται «ασύμμετρη απειλή» από την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στον Εβρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Είναι η πρώτη κίνηση εκ μέρους της ΕΕ, η οποία δείχνει πλέον διατεθειμένη να υποστηρίξει τον Έλληνα πρωθυπουργό στις κινήσεις αποτροπής των μεταναστευτικών ροών, τις οποίες μαζικά στέλνει η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του πρωθυπουργού, είναι να φανεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος θα εμψυχώσει τόσο τις ένοπλες και αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, όσο και τους κατοίκους. Ηχηρό ήταν χθες και το μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μέσω twitter τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην προσπάθεια να στηριχθεί και να προστατευτεί η χώρα στα σύνορά της, με αφορμή την άφιξη χιλιάδων μεταναστών, μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έκκληση Τουσκ να βοηθήσουν οι ηγέτες τον Μητσοτάκη

Να στηρίξει η ΕΕ την Ελλάδα ζητά ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ. Σε tweet του ο Ντόναλντ Τουσκ καλεί την ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να στηρίξουν την Ελλάδα στο μεταναστευτικό. «H EE και οι Θεσμοί πρέπει να υποστηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση και τις τελευταίες της αποφάσεις. Καλώ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να δουλέψουν στενά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι για το κοινό μας καλό», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter.

Σκληρή κριτική Γκι Φέρχοφστατ στη ΕΕ

Σκληρή κριτική στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα ελληνο – τουρκικά σύνορα άσκησε ο Γκι Φέρχοφστατ. Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, υπογράμμισε ότι τον Μάρτιο του 2016, μια εβδομάδα πριν από τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό προειδοποίησε ότι η ΕΕ δίνει τα κλειδιά στην Τουρκία.

«Σήμερα η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες και αύριο η υπόλοιπη Ένωση», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Φέρχοφστατ.

Αυστρία: Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες την Ελλάδα και την Βουλγαρία

Ενόψει του ανοίγματος των τουρκικών συνόρων, δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες τους η Ελλάδα και η Βουλγαρία, τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Βιέννη με τον πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς. Όπως επισήμανε ο Αυστριακός πρόεδρος, «δεν είναι προφανές» το τι θέλει να πετύχει με την «απειλή» της η τουρκική κυβέρνηση.

Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επαναλάβει την πρόθεση της Αυστρίας να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς, τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες.

Και ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, κατά την συνάντηση του με τον Ούγγρο ομόλογό του Σάντερ Πίντερ στο Νίκελσντορφ, στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα, τόνισε ότι η Αυστρία επιθυμεί να στηρίξει «με προσωπικό, με υλικό και με χρήματα» την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες τις οποίες αφορούν οι νέες εξελίξεις στο προσφυγικό.

Με τη σειρά του και ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος φθάνει αύριο, Τρίτη στην Αθήνα για επίσκεψη εργασίας, τόνισε πως: «Η Ελλάδα παρέχει μία σημαντική συμβολή στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εκ τούτου η επίσκεψη μου είναι και ένα μήνυμα υποστήριξης».
Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως κατά τη διάρκεια της «προσφυγικής κρίσης» το 2015-2016.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις