Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πρόσφυγες σύνορα: Επιβιβάζονται σε βάρκες προς τα ελληνικά νησιά
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ

Πρόσφυγες σύνορα: Επιβιβάζονται σε βάρκες προς τα ελληνικά νησιά

Πρόσφυγες σύνορα: Συναγερμός έχει σημάνει στον στρατό και στην ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο, καθώς περισσότεροι από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα.

Πρόσφυγες σύνορα: Βίντεο όπου ομάδες προσφύγων επιβιβάζονται σε φουσκωτές λέμβους στα τουρκικά παράλια με προορισμό τα ελληνικά νησιά, μετέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το CNN Turk. Το βίντεο έρχεται να προστεθεί στις πληροφορίες που θέλουν δεκάδες πρόσφυγες να συγκεντρώνονται την Παρασκευή στα τουρκικά σύνορα με προορισμό την Ευρώπη, μετά τις απειλές της Άγκυρας ότι, έπειτα από τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας, θα προωθήσει τους Σύρους πρόσφυγες στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Την Παρασκευή μια ομάδα προσφύγων, προερχόμενο πιθανότατα από το Αϊβαλί, πέρασε στις Σκάλες Συκαμιάς, ενώ βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν το πρωί δείχνουν περίπου 300 πρόσφυγες να περπατούν προς την Αδριανούπολη για να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Στο μεταξύ, από το πρωί της Παρασκευής συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε πάρκα στην Κωνσταντινούπολη. Οι πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν λεωφορείο για να μεταφερθούν στα σύνορα με την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η Αθήνα, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα χερσαία σύνορα, όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ενημερώσει σχετικά και τη Γερμανία καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα. Το σενάριο αυτό εξετάζεται ως μία αιτιολογημένη αντίδραση στην κίνηση των Τούρκων να επιτρέψουν την ελεύθερη διέλευση προς τη χώρα μας.

Πρόσφυγες σύνορα: Δωρεάν πούλμαν

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η Τουρκία στήνει στα σύνορα τη δική της Ειδομένη, καθώς βάζει δωρεάν πούλμαν από την Αδριανούπολη, αγροτικά οχήματα αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα για να μεταβούν στα σύνορα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Ισχυρή παρουσία στρατού και αστυνομίας στα σύνορα

Ήδη στον Εβρο βρίσκονται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί. Οι ίδιες αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο iefimerida.gr πως η αστυνομική δύναμη στο σημείο από 100 άτομα έχει αυξηθεί στα 250 και αναμένεται να μεταβούν και άλλοι αστυνομικοί, ενώ ο στρατός έχει απλώσει στον δρόμο αγκαθωτά συρματοπλέγματα προκειμένου να μην επιτρέψει την πρόσβαση στην Ελλάδα.

Μάλιστα αναμένεται οι άνδρες του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. να αναπτυχθούν κατά μήκους των συνόρων σε σημεία-περάσματα προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα ενισχύσουν τον Εβρο με καινούργιες μονάδες από την Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη, ώστε να καλυφθεί όλο το μήκος των συνόρων και να μην περάσουν οι παράνομοι μετανάστες. Το πρωί, οι εκατοντάδες μετανάστες επιχείρησαν δύο τουλάχιστον φορές να περάσουν τα σύνορα, παράνομα, αλλά απωθήθηκαν.

Πρόσφυγες σύνορα: Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να μην περάσουν, λένε κυβερνητικές πηγές

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αυστηροποιούνται τα μέτρα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα προκειμένου να αποτραπούν οι παράνομες είσοδοι μεταναστών. «Υπάρχει πίεση και στις νόμιμες εισόδους από μετανάστες. Δεν κλείνουμε τα σύνορα ώστε να μπορούν να περάσουν οι νόμιμοι. Τα σύνορα στεγανοποιούνται, αλλά δεν κλείνουν. Ωστόσο, θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να μην περάσουν οι παράνομοι», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Twitter

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε μεταξύ άλλων στο Twitter: Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων που παίρνουν άλλοι. Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση.

Κλειστό το τελωνείο των Καστανέων στον Εβρο

Κλειστό είναι από σήμερα το τελωνειακό σημείο διέλευσης στις Καστανιές Εβρου, με αποτέλεσμα αρκετοί Τούρκοι και ξένοι επισκέπτες να μην μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά και Έλληνες οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα radioevros.gr, το τελωνείο έκλεισε στις 11 το πρωί και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πότε θα ανοίξει. Αναφορικά με τους Έλληνες που λόγω του κλεισίματος παραμένουν στην Τουρκία, θα πρέπει είτε να αναμένουν άνοιγμα του τελωνείου, είτε να εισέλθουν στη χώρα μέσω του Τελωνείου Κήπων ή μέσω Βουλγαρίας.

Στον Έβρο Φλώρος και Χρυσοχοΐδης

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται ήδη στον Έβρο για να επιβλέψει την κατάσταση. Μαζί του είναι και ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με τη σειρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μεταβαίνει στη Μυτιλήνη ώστε να στεγανοποιηθούν κατά το δυνατόν και τα θαλάσσια σύνορα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις