Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετανάστες στην Ελλάδα: Σε ετοιμότητα η χώρα μετά τις τουρκικές απειλές
ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ

Μετανάστες στην Ελλάδα: Σε ετοιμότητα η χώρα μετά τις τουρκικές απειλές

Μετανάστες στην Ελλάδα: «Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Μετανάστες στην Ελλάδα: Το τηλεγράφημα του Reuters, στο οποίο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος εμφανίζεται να δηλώνει ότι η Τουρκία αποφάσισε να μην εμποδίζει πλέον Σύρους να φθάσουν στην Ευρώπη δια ξηράς και θαλάσσης, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις εικόνες που μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα και έκαναν τον γύρο της Γηραιάς Ηπείρου και όχι μόνο. Σε αυτές μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα παράλια της Τουρκίας και ετοιμάζονται να περάσουν από τη Σμύρνη, τα Δαρδανέλια και το Αϊβαλί στα ελληνικά νησιά, φωνάζοντας «Yunanistan», δηλαδή Ελλάδα. Προς το παρόν, το πλήθος φαίνεται να περιορίζεται σε κάποιες εκατοντάδες ατόμων (300) που από τη νύχτα μέχρι και αυτήν την ώρα, πέρασαν περπατώντας την συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Türk,  τα άτομα αυτά προέρχονται από τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Μαρόκο.

Πληροφορίες των τουρκικών μέσων, όμως, θέλουν τη συγκέντρωση μεταναστών στην Αδριανούπολη- είτε με ταξί, είτε με λεωφορεία- να κλιμακώνεται, ανεβάζοντας πιθανότατα κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που επιθυμούν να επιχειρήσουν το πέρασμα αυτό. Ο Τούρκος πρόεδρος φροντίζει να υπενθυμίζει στην Ευρώπη ότι στο Ιντλίμπ βρίσκεται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένων, ενώ η τουρκική κυβέρνηση φιλοξενεί ακόμα 3,6 εκατ. Σύρους. “Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ (Idlib) είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Στον Έβρο μεταβαίνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ καθώς υπάρχει αυξημένη επιφυλακή.

H ανακοίνωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, Anadolu:

Ετοιμότητα ενισχυμένων ελέγχων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός λόγω κορονοϊού

Χθες ο πρωθυπουργός κατά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, προανήγγειλε ετοιμότητα ενισχυμένων ελέγχων με επιχείρημα τα κρούσματα του κορονοϊού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν  -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κοροναϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί”. “Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου”. “Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά”, τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τον κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα ή αλλιώς ευρύτερα γνωστό ως “κώδικας συνόρων της περιοχής Σένγκεν”.

Μετανάστες στην Ελλάδα: Σύσκεψη στο Μαξίμου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις