Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα πλαστών διαβατηρίων: Κοντά στην εξάρθρωση η ΕΛΑΣ, μετά τη σύλληψη Αφγανού
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα πλαστών διαβατηρίων: Κοντά στην εξάρθρωση η ΕΛΑΣ, μετά τη σύλληψη Αφγανού

Κύκλωμα πλαστών διαβατηρίων: Στα ίχνη κυκλώματος, το οποίο εφοδίαζε έναντι και εννιακοσίων ευρώ, παράτυπους μετανάστες που ζουν στην Αθήνα με πλαστά διαβατήρια προκειμένου να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται η Αστυνομία.

Κύκλωμα πλαστών διαβατηρίων: Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος αλλοδαπού για πλαστογραφία και πλαστογραφία πιστοποιητικών κατ’ εξακολούθηση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στα ίχνη κυκλώματος, το οποίο εφοδίαζε έναντι και εννιακοσίων ευρώ, παράτυπους μετανάστες που ζουν στην Αθήνα με πλαστά διαβατήρια προκειμένου να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται η Αστυνομία. Ήδη, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος, συνελήφθη Αφγανός, στην κατοικία του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πεντακόσια δέκα έξι πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες παραμονής, διαφόρων χωρών, πέντε κινητά τηλέφωνα και 1.290 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Ασφάλειας Αθηνών,  διακινούσε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε μετανάστες, έναντι χρηματικής αμοιβής κυμαινόμενη μεταξύ 500 και 900 ευρώ, προσαρμοσμένη ανάλογα με την εθνικότητα και την ποιότητα του καταρτισμένου πλαστού εγγράφου. Από την μέχρι τώρα έρευνα, εκτιμάται, αναφέρει η Αστυνομία, ότι έχει αποκομίσει παράνομο οικονομικό όφελος από 258.000 έως 464.400 ευρώ. Ο Αφγανός κάτοχος των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, αλλά η έρευνα συνεχίζεται.

Ψάχνουν το εργαστήρι πλαστογράφησης

Κι αυτό γιατί δεν έχει βρεθεί το εργαστήριο στο οποίο πλαστογραφούνται συνήθως κλεμμένα η απωλεσθέντα έγγραφα Ευρωπαίων πολιτών στα οποία αλλάζουν οι φωτογραφίες των εικονιζομένων, προσαρμοσμένες κι αυτές, ώστε να μοιάζουν, όσο το δυνατόν, με τους πραγματικούς κατόχους. Η Αστυνομία, είχε προχωρήσει προ καιρού και στη σύλληψη 52χρονου Βούλγαρου ο οποίος κατηγορήθηκε ότι  κατασκεύαζε τα πλαστά έγγραφα σε εξοπλισμένο εργαστήριο σε σπίτι στον Πειραιά. Είχε συλληφθεί στο κέντρο της Αθήνας με ένα δέμα, που του είχε αποσταλεί με λεωφορείο από τη Βουλγαρία.

Μέσα σε αυτό, υπήρχαν παπούτσια και επιμελώς κρυμμένα σε αυτά, διαβατήρια τρίτων προσώπων καθώς επίσης φωτογραφίες και σημειώσεις αλλοδαπών, διαφόρων εθνικοτήτων. Στο σπίτι του 52χρονου στον Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι είχε εγκατασταθεί ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης και νόθευσης ταξιδιωτικών εγγράφων, αποτελούμενο από ψηφιακά μέσα, εργαλεία, γραφική ύλη και αναλώσιμα υλικά.

Και μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι “αδιάφθοροι” της ΕΛ.ΑΣ, αποκάλυψαν ότι έξι αστυνομικοί εμπλέκονταν σε ευρύ κύκλωμα το οποίο εφοδίαζε κακοποιούς που ήθελαν να αλλάξουν στοιχεία και να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις