Έβρος πρόσφυγες: Χημικά στα σύνορα – Ενισχύονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ

ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος πρόσφυγες: Χημικά στα σύνορα – Ενισχύονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έβρος πρόσφυγες: Μετά την απειλή Ερντογάν για την πολιτική ανοικτών συνόρων, σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων άρχισε να συγκεντρώνεται στα σύνορα, με σκοπό να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.

28.02.2020 | 15:39

Έβρος πρόσφυγες: Έκρυθμη είναι η ατμόσφαιρα στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, μετά τη διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου. Ήδη, στη νεκρή ζώνη βρίσκονται εγκλωβισμένα περίπου 400 άτομα. Την ίδια ώρα, η αστυνομία ενισχύει τις δυνάμεις της στο σημείο, όπου καταφθάνουν δυνάμεις των ΜΑΤ. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει σε ρίψη χημικών και σε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να αποτρέψουν την είσοδο στο ελληνικό έδαφος από τους μετανάστες.

Μετά την απειλή Ερντογάν για την πολιτική ανοικτών συνόρων, σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων άρχισε να συγκεντρώνεται στα σύνορα, με σκοπό να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Μόλις το τελωνείο έκλεισε, η ελληνική πλευρά προσπάθησε να τους πείσει να επιστρέψουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε η Τουρκία τους δέχθηκε πίσω, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην ουδέτερη ζώνη. Παράλληλα, πολλοί μετανάστες αποφάσισαν να μείνουν εκεί, ευελπιστώντας ότι θα περάσουν στην Ελλάδα.

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Εντός της ημέρας αναμένεται να μεταβεί στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες για την φύλαξη των συνόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 300 πρόσφυγες στον Έβρο και υπάρχει αυξημένη επιφυλακή.

Γίνονται πεζές περιπολίες και τα σύνορα φυλάσσονται και από ελικόπτερα.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η ΕΛ.ΑΣ.: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Αστυνομία και οι συνοριοφύλακες στην περιοχή του Έβρου έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» μετά και το πρωινό περιστατικό με τους περίπου 300 αλλοδαπούς που επιχείρησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν ενισχύσεις από αστυνομικές δυνάμεις άλλων νομών στην περιοχή του Έβρου και να ενισχυθούν οι περιπολίες με φυσική παρουσία και τεχνικά μέσα. Επίσης, έχει δοθεί εντολή να αυξηθούν οι περιπολίες ιδιαίτερα το βράδυ και με θερμικές κάμερες να προσπαθούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως στον Έβρο μεταβαίνει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το χρονικό

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σπεύδουν να επωφεληθούν από την απελευθέρωση των συνοριακών γραμμών της Τουρκίας, απόφαση που ελήφθη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όταν ήταν ξεκάθαρο πως το τουρκικό εκστρατευτικό σώμα στο Ιντλίμπ κατέγραφε σημαντικές απώλειες με δεκάδες νεκρούς και δεκάδες σοβαρά τραυματίες μετά από βομβαρδισμό των συριακών δυνάμεων, αλλά και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Οι τελευταίες εξελίξεις συνδέονται άμεσα με την κατάσταση στη Συρία και την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει βασικός παίκτης στο Ιντλίμπ.

Exit mobile version