Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΑΤ Λέσβος: Άγρια επεισόδια – Πολιόρκησαν αστυνομικούς σε στρατόπεδο
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΑΤ Λέσβος: Άγρια επεισόδια – Πολιόρκησαν αστυνομικούς σε στρατόπεδο

ΜΑΤ Λέσβος: Έξι διμοιρίες των ΜΑΤ αποκλείστηκαν από εκατοντάδες κατοίκους σε στρατόπεδο στην Παγανή και άρχισαν σταδιακά να απεγκλωβίζονται μετά τις 21:00.

ΜΑΤ Λέσβος: Συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή στην περιοχή Παγανής, στην έξοδο της Μυτιλήνης προς το κεντρικό νησί. Στο στρατόπεδο αυτό λειτουργούν πολλές εν ενεργεία στρατιωτικές μονάδες και, όπως φαίνεται, χρησιμοποιήθηκε για την ασφαλή διαμονή διμοιριών ΜΑΤ, που επέστρεφαν από τις θέσεις όπου διαδραματίστηκαν επεισόδια στην περιοχή του Διαβολορέματος. Όταν πολίτες που επέστρεφαν από τις διαδηλώσεις αντιλήφθηκαν το γεγονός αυτό, πολιόρκησαν το στρατόπεδο.

Ο αριθμός των διαδηλωτών μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα, και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έφτασε τις 2000 περί τις 8 το απόγευμα. Από την πίεση των συγκεντρωμένων που είχαν ανάψει και φωτιές, υποχώρησε η πόρτα της πύλης και επιχειρήθηκε είσοδος των διαδηλωτών μέσα στο στρατόπεδο. Τότε επενέβησαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν μέσα στο στρατόπεδο, και με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και ρίψεις νερού με το όχημα τύπου «Άτλας», απομάκρυναν τους διαδηλωτές.

Κατά τις συγκρούσεις, προκλήθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση έξω από το στρατόπεδο του στρατιωτικού σχηματισμού που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Αυτή τη στιγμή, μεγάλος όγκος των διαδηλωτών έχει αποχωρήσει, ενώ σε απόσταση περί τα 1500 μέτρα από την είσοδο του στρατοπέδου, διμοιρίες των ΜΑΤ συγκρούονται με μικρές ομάδες νεαρών που επιχειρούν να προσεγγίσουν ξανά το στρατόπεδο. Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις της Αστυνομίας αποχώρησαν από την περιοχή Διαβολόρεμα. Ακολούθως έγινε το ίδιο και με τις δυνάμεις από την περιοχή της Καράβας.

52 αστυνομικοί και 22 πολίτες τραυματίες είναι ο απολογισμός

Το βίντεο με τον Μουτζούρη

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου είχε προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα στις 17:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό. Παρ’ όλα αυτά, ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, βγάζει από το κάδρο τον περιφερειάρχη, αφήνοντας τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να επιχειρήσουν να βρουν κοινό έδαφος με την κυβέρνηση, ώστε να αποφορτιστεί το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στα νησιά.

Την ώρα που συνομιλεί τηλεφωνικά ο περιφερειάρχης με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ακούγεται να λέει «να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός». Την φράση αυτή, μάλιστα, συνοδεύει με την αντίστοιχη κίνηση των χεριών του, η οποία δεν συνάδει με τον θεσμικό του ρόλο.

«Μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά, δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης» σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη. Θα προηγηθεί η σύγκληση του πρωινού υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το εξοργιστικό βίντεο με την επίθεση στα ΜΑΤ

Ομάδες πολιτών μπούκαραν σε δύο ξενοδοχεία όπου διέμεναν αστυνομικοί των ΜΑΤ, εκτός υπηρεσίας. Πιάνοντάς τους κυριολεκτικά στον ύπνο, οι πολίτες ξυλοκόπησαν αρκετούς εξ αυτών, ενώ πέταξαν τις βαλίτσες και τις στολές τους στο δρόμο. Βίντεο που δημοσιεύθηκε δείχνει κατοίκους στη Χίο να μπουκάρουν σε ξενοδοχείο όπου μένουν αστυνομικοί και να τους χτυπούν την ώρα που βρίσκονταν ξαπλωμένοι στα κρεβάτια τους.

Ειδικότερα, στο βίντεο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα “Αλήθεια Χίου” κάτοικοι εισέρχονται στο δωμάτιο ξενοδοχείου και λιντσάρουν άνδρα των ΜΑΤ. Μόνο ένας άνδρας φώναζε, επιχειρώντας να συγκρατήσει το πλήθος. Η ένταση, όμως, συνεχίστηκε και έξω από τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν αστυνομικοί των ΜΑΤ. Ένας 27χρονος συνελήφθη και έγιναν 11 ακόμα προσαγωγές, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένα ακόμα άτομο που είχε εμπλοκή στο επεισόδιο. Είχε προηγηθεί μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου, ενώ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στον Καρφά.

Eθνοφύλακες στη Χίο πήγαν να παραδώσουν τα όπλα τους

Αντιδρώντας στις εξελίξεις του τελευταίου 48ωρου στη Χίο, με την «απόβαση» δύναμης των ΜΑΤ στο νησί για να βρεθεί απέναντι από τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για την κατασκευή υπερδομής για πρόσφυγες και μετανάστες στο Αίπος, δεκάδες εθνοφύλακες επιχείρησαν να παραδώσουν τα όπλα τους στην 96 ΑΔΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alithia.gr, έπειτα από συζήτηση που είχε μαζί τους ο στρατιωτικός διοικητής, ταξίαρχος Σταύρος Παπασταθόπουλος, δέχτηκαν, τελικά, να μην πραγματοποιήσουν την παράδοση, δίνοντας προθεσμία στην κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ ως το Σάββατο και να ματαιώσει την δημιουργία Κλειστού Μεταναστευτικού κέντρου και στο Αίπος, πέρα από την ΒΙΑΛ, που παραμένει σταθερά με 5.500-6.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πρόσθεσαν ακόμα ότι τους πείραξε ιδιαίτερα η χρησιμοποίηση από τα ΜΑΤ και την κυβέρνηση για την έναρξη εργασιών στο Αίπος Στρατιωτικής δύναμης του Μηχανικού.

Το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ,  μετέβη το απόγευμα της Τρίτης στο Αρχηγείο και διαμαρτυρήθηκε έντονα για όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες εναντίον των συναδέλφων τους από τους κάτοικους των νησιών. Σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν άμεσα οι δυνάμεις, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και της Ένωσης Αθηνών θα μεταβεί στην Χίο και στη Λέσβο , προκειμένου συνοδεύσουν να τους συναδέλφους τους πίσω.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις