Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διαδηλώσεις Ιταλία: Έκκληση Ντι Μάιο κατά της ίδιας της κυβέρνησής του
ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις Ιταλία: Έκκληση Ντι Μάιο κατά της ίδιας της κυβέρνησής του

Διαδηλώσεις Ιταλία: Κάλεσε τους Ιταλούς να διαδηλώσουν ειρηνικά στη Ρώμη το Σάββατο κατά ενός συστήματος «που θέλει να ακυρώσει τους νόμους μας» μετά τις απειλές του Ματέο Ρέντσι.

Διαδηλώσεις Ιταλία: Έκκληση για διαδηλώσεις κατά της ίδιας της κυβέρνησής του το Σαββατοκύριακο απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής των Πεντάστερων Λουίτζι Ντι Μάιο σε μια ένδειξη ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο πολιτικής αναταραχής στη χώρα. Ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος συγκροτήθηκε στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια νέα προσφυγή στις κάλπες που θα έφερνε πιθανώς στην εξουσία την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, αλλά κλυδωνίζεται από την κατακρήμνιση των Πεντάστερων στις δημοσκοπήσεις, τις αποχωρήσεις στελεχών του και την πρόσφατη αποχώρηση από την ηγεσία του Ντι Μάιο.

Ο τελευταίος κάλεσε τους Ιταλούς να διαδηλώσουν ειρηνικά στη Ρώμη το Σάββατο κατά ενός συστήματος «που θέλει να ακυρώσει τους νόμους μας» μετά τις απειλές του Ματέο Ρέντσι, επικεφαλής του Italia Viva, ελάσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Πεντάστερου υπουργού Δικαιοσύνης αντιδρώντας σε μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη Δικαιοσύνη.

Διαδηλώσεις Ισπανία: Δηλώσεις του για Ντι Μάιο

Αναλυτές εκτιμούν ότι η έκκληση του Ντι Μάιο για διαδηλώσεις έγινε σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει τις αρχές του στο κόμμα του, που είχε αποσπάσει το 33% στις εθνικές εκλογές του 2018, αλλά έκτοτε έχει χάσει πάνω από τη μισή εκλογική του δύναμη, επιδεικνύοντας αδυναμία στην διακυβέρνηση της χώρας. Ο Ντι Μάιο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει πίσω στα σχέδια για τη μείωση των συντάξεων πρώην βουλευτών – μια από τις πρώτες δεσμεύσεις του στην βραχύβια συγκυβέρνηση με τη Λέγκα – και να καταργήσει τον ελάχιστο εγγυημένο μισθό, άλλη μια από τις βασικές πολιτικές των Πεντάστερων.

«Ο Ντι Μάιο προσπαθεί να επιβεβαιώσει ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων παραμένει αφοσιωμένο στις βασικές του γραμμές. Δεν βοηθά την κυβέρνηση μ’ αυτό τον τρόπο, αλλά στόχος του δεν φαίνεται να είναι να προκαλέσει πραγματική κρίση, αλλά να κάνει τους δικούς του να νιώσουν ζωντανούς», εκτιμά ο Τζάκοπο Ιακομπόνι, συγγραφέας βιβλίου για το M5s. Ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι χαρακτήρισε «λάθος» την διαδήλωση του Σαββάτου και κάλεσε τον Ντι Μάιο «να στρέψει το βλέμμα του προς το μέλλον», αλλά ο 33χρονος πολιτικός φαίνεται να διακατέχεται από νοσταλγία για τις ρίζες του κόμματος προσπαθώντας να αναβιώσει το οργισμένο πνεύμα του που προσήλκυε πλήθη υποστηρικτών στις συγκεντρώσεις του σε πλατείες της χώρας. Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα σταθεροποιηθούν οι Πεντάστεροι, τα ηνία των οποίων έχει προσωρινά ο γερουσιαστής Βίτο Κρίμι μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις