Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ: Ο Βαρουφάκης ταυτίζει το κόμμα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ: Ο Βαρουφάκης ταυτίζει το κόμμα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου

Απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ: Παραδοχή πολλών λαθών, αλλά επιρρίπτονται ευθύνες και στους «άλλους», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ: Ταύτιση του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου διαπιστώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή το κείμενο απολογισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του ΜέΡΑ25, σημειώνει ότι με βάση το κείμενο απολογισμού ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται πλήρως με το ΠΑΣΟΚ της εποχής Γιώργου Παπανδρέου σε τρία κομβικής σημασίας θέματα: συμμαχίες, αστικές μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση. «Αν έπρεπε να συνοψιστεί το νόημα του πρόσφατου «Απολογισμού» του ΣΥΡΙΖΑ, οι ακόλουθες τρεις φράσεις θα αρκούσαν: Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου είχε, τελικά, δίκιο. Αν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει δημοψήφισμα ή εκλογές λίγο πριν το Καστελλόριζο, το ΠΑΣΟΚ θα νομιμοποιείτο έως σήμερα ως ο βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης.

Η ρήξη θα έφερνε την καταστροφή της χώρας και, συνεπώς, όσοι την πρέσβευαν είτε έτρεφαν αυταπάτες (ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015) είτε ήταν επικίνδυνοι, εκουσίως ή ακουσίως (π.χ. Βαρουφάκης, Σακοράφα, Αριστερή Πλατφόρμα)», τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης και συνεχίζει: «Οι “απολογητές” του ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχονται ότι η μόνη ουσιαστική διαφορά με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αντίθετα με τον Γιώργο Παπανδρέου, είχε την προνοητικότητα να κάνει δημοψήφισμα και εκλογές για να νομιμοποιήσει την πλήρη “ενσωμάτωση” στις πολιτικές της τρόικας».

Βαρουφάκης: Γιατί αρνούνται την διαπραγματευτική τακτική που είχα παρουσιάσει στον Τσίπρα;

Αναφορικά με τις ευθύνες που καταλογίζει το κείμενο απολογισμού στον ίδιο, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: Μετά χαράς να μου αποδώσουν ευθύνες δεδομένου ότι ο Υπουργός Οικονομικών πάντα σηκώνει τεράστιες ευθύνες, πόσο μάλιστα σε περίοδο σύγκρουσης με μια σιδηρόφρακτη τρόικα. Ποιες όμως ευθύνες μου αποδίδουν; «Υπερεπένδυση στην επικοινωνία έναντι μιας σχολαστικά επεξεργασμένης διαπραγματευτικής τακτικής»

Με αυτή τη φράση προσπαθούν να δημιουργήσουν-διαχύσουν την εντύπωση, ακριβώς όπως έκανε η τρόικα εκείνους τους 5 μήνες, ότι δεν είχα «σχολαστικά επεξεργασμένη διαπραγματευτική τακτική» και επιδιδόμουν στο lifestyle. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι: Γιατί αρνούνται οι συγγραφείς του «Απολογισμού» την ύπαρξη της «σχολαστικά επεξεργασμένης διαπραγματευτικής τακτικής» την οποία παρουσίαζα από το 2012 στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και, λόγω της οποίας, ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε με την προσφορά του Υπουργείου Οικονομικών τον Νοέμβρη του 2014; Η μόνη εξήγηση είναι ότι δεν θέλουν να απολογηθούν για το ότι την εγκατέλειψαν ώστε να παραδοθούν στην τρόικα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις