Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορωνοϊός εξάπλωση: «Κάθε χώρα θα έχει κρούσματα»
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός εξάπλωση: «Κάθε χώρα θα έχει κρούσματα»

Κορωνοϊός εξάπλωση: Ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο άνω των 1.300 ανθρώπων, ενώ έχουν μολυνθεί σχεδόν 50.000 άτομα, κυρίως στην Κίνα.

Κορωνοϊός εξάπλωση: Ακόμα μία δυσοίωνη πρόβλεψη έρχεται σήμερα για τον κορωνοϊό. Μπορεί αξιωματούχοι του τομέα Υγείας στην Κίνα υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός ίσως να έχει εξαλειφθεί πλήρως μέχρι τον Απρίλιο, αλλά αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστηρίζει ότι μπορεί η επιδημία στην Κίνα να αγγίζει την κορύφωσή της, αλλά θα συνεχίζει να χειροτερεύει στον υπόλοιπο πλανήτη. «Έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη, όπου είναι η αρχή της επιδημίας», λέει ο Ντέιλ Φίσερ, επικεφαλής του Global Outbreak Alert Response Network στον ΠΟΥ. «Στη Σιγκαπούρη βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας. Νομίζω, όμως, ότι τελικά κάθε χώρα θα αντιμετωπίσει κρούσματα».

Ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο άνω των 1.300 ανθρώπων, ενώ έχουν μολυνθεί σχεδόν 50.000 άτομα, κυρίως στην Κίνα. Η Σιγκαπούρη έχει αναφέρει 50 κρούσματα του κορωνοϊού, από τα υψηλότερα νούμερα που έχουν καταγραφεί εκτός Κίνας. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Ντέιλ Φίσερ, είναι ότι στη χώρα αυτή σε σύγκριση με άλλες πολλοί περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε εξετάσεις και με την παραμικρή υποψία, προσθέτοντας ότι απομένουν πολλά να ανακαλυφθούν για τον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού. Οι προειδοποιήσεις του έρχονται μετά από εκείνες του ΠΟΥ, που χαρακτήρισε την επιδημία «μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από την τρομοκρατία» και το «χειρότερο δυνατό εχθρό που μπορεί να φανταστεί κανείς», μια επιδημία που σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΟΥ μπορεί να κρατήσει για ένα χρόνο, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν έως και 18 μήνες για την ανάπτυξη εμβολίου.

‘Εκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για τον κορωνοϊό:

Κορωνοϊός Κίνα: Σε λειτουργία 300 γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης

Εκατοντάδες 24ωρες τηλεφωνικές γραμμές παροχής ψυχολογικής υποστήριξης λόγω κορωνοϊού έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό καθώς το τελευταίο 24ωρο πέθαναν πάνω από 200 άτομα, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι ανησυχούν ότι θα προσβληθούν από τον covid-19 και προσπαθούν να αποφύγουν τη μόλυνση μένοντας στο σπίτι. Πολλοί γιατροί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός αυτό σε μία χώρα όπου το θέμα της ψυχικής υγείας παραμένει ταμπού, όμως προειδοποίησαν ότι οι ανεπίσημες τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας που έχουν εμφανιστεί μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

«Υπάρχουν πολλές τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες εργάζονται πολλοί εθελοντές, κάτι που δεν έχει νόημα διότι δεν μπορεί να υπάρχουν τόσοι πολλοί που να είναι σωστά εκπαιδευμένοι», επεσήμανε ο Ερ Ζινγκ, ένας εθελοντής σε τηλεφωνικές γραμμές παροχής βοήθειας στο Σιάτλ ο οποίος έχει καταγωγή από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας. «Το να ζητήσεις βοήθεια αλλά να μην λάβεις τις σωστές απαντήσεις μπορεί τελικά να είναι πολύ τραυματική εμπειρία», κατήγγειλε. Έρευνα της Κινεζικής Ψυχολογικής Εταιρείας που δημοσιεύθηκε στα κινεζικά κρατικά μέσα την προηγούμενη εβδομάδα βρήκε ότι το 42,6% των 18.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν απάντησε ότι νιώθει άγχος εξαιτίας της επιδημίας του covid-19.

Από τους 5.000 που ελέγχθηκαν για μετατραυματικό στρες, το 21,5% είχε συμπτώματα. Το hashtag «πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος στο σπίτι» έχει γίνει viral στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με περισσότερα από 170 εκατομμύρια views.

Οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας εντάσσονται στα σχέδια της κυβέρνησης της Κίνας για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων των ιατρικών εκτάκτων καταστάσεων, μια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά τον σεισμό στην επαρχία Σέτσουαν το 2008, από τον οποίο σκοτώθηκαν ή αγνοούνται 87.150 άνθρωποι.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι σε όλη την Κίνα λειτουργούν περισσότερες από 300 τηλεφωνικές γραμμές παροχής βοήθειας, οι οποίες προσφέρουν συμβουλές ψυχικής υγείας και υποστηρίζονται από τα τμήματα Ψυχολογίας πανεπιστημίων και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν κατακλυστεί από κλήσεις σε μια χώρα όπου αντιστοιχούν μόλις 2,2 ψυχολόγοι για κάθε 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Σου Ουάνγκ, ένας ψυχοθεραπευτής του πανεπιστημίου Τσινγκουά που συνεργάζεται με την επίσημη γραμμή παροχής βοήθειας της πόλης του Πεκίνου, εξήγησε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι να ξεχωρίζουν ποιοι από τους καλούντες έχουν όντως συμπτώματα του νέου κοροναϊού και ποιοι απλώς πάσχουν από άγχος.

Μια ομάδα εθελοντών με περισσότερους από 400 ψυχολόγους, που ονομάζεται «Yong Xin Kang Du» (Χρησιμοποίησε την καρδιά για να καταπολεμήσεις τον ιό) επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας στους εξουθενωμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.
«Μας αφήνουν μηνύματα στα οποία λένε ότι είναι εξουθενωμένοι, τρομαγμένοι», επεσήμανε ο Ερ. «Οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν θα μολυνθούν ή αν οι συνάδελφοί τους θα μολυνθούν, και δεν γνωρίζουν τον ρυθμό μετάδοσης της επιδημίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις