Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση: Η μείωση φόρων και το μεταναστευτικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Η μείωση φόρων και το μεταναστευτικό

Κυβέρνηση: Η κυβέρνηση προχωράει σταθερά σε διπλή κατεύθυνση. Στήριξη των Ελλήνων μέσω ελάφρυνσης φόρων και σταδιακή αποκλιμάκωση του μεταναστευτικού.

Κυβέρνηση: Η κυβέρνηση προχωράει σταθερά σε διπλή κατεύθυνση. Στήριξη των Ελλήνων μέσω ελάφρυνσης φόρων και σταδιακή αποκλιμάκωση του μεταναστευτικού. Δεν είναι τυχαίο ότι 16 Μαρτίου θα κριθούν πολλά στην οικονομία, ενώ στο Μεταναστευτικό έρχονται τα κλειστά κέντρα. Στο μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός είναι σαφής. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος, είπε: «Το κράτος δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια. Με αυτή δεν θα παίξει κανείς. Τα θαλάσσια σύνορά μας τώρα φυλάσσονται. Τα νησιά θα αποσυμφορηθούν» .

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ακόμη ότι «Η πολιτική της κυβέρνηση έχει αλλάξει. Ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων έχει ενταθεί, η διαδικασία ασύλου επιταχύνεται και διαθέτουμε ήδη ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο». Επίσης, διευκρίνισε ότι «ενεργοποιήθηκε η διπλωματική μας δραστηριότητα όχι μόνο προς την Ευρώπη, αλλά και προς την Τουρκία. Παρά τις διαφορές μας σε άλλα ζητήματα προσδοκώ στη συνεργασία της γείτονος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το πρόβλημα είναι στην αρχή της αντιμετώπισής του, αλλά η στροφή έγινε».

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Η αποσυμφόρηση των νησιών

«Τα νησιά θα αποσυμφορηθούν σε πρώτη φάση από εκείνους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί καθεστώς προστασίας και οι παράνομοι -όσοι εισέρχονται στη χώρα γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν καθεστώτος προστασίας από την ελληνική νομοθεσία- θα γυρίζουν γρήγορα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «αυτή η στρατηγική έρχεται σε αντίθεση με λύσεις προσωρινής ανακούφισης που ενθαρρύνουν και νέες ροές. Είναι επιβεβλημένη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στον επιμερισμό των βαρών».

Η δράση των ΜΚΟ

«Να μπει επιτέλους τάξη στις δραστηριότητες των ΜΚΟ, που θα έχουν στο εξής ονοματεπώνυμο και θα ελέγχονται από το κράτος», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι «αν και οι πιο πολλές είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υπάρχουν και κάποιες που δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο που επικαλούνται και αυτό δεν θα το ανεχθούμε άλλο».

Επιστροφή προκαταβολής φόρου

Έρχεται επιστροφή προκαταβολών φόρου από 20% έως και 30% για όσες επιχειρήσεις κάνουν επενδύσεις και αυξημένες αποσβέσεις. Προβλέπεται στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς τους Θεσμούς για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε αλλαγή χρήσης των κερδών από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα να γίνει επιστροφή των προκαταβολών φόρου στις επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδύσεις και να δοθούν και άλλα φορολογικά κίνητρα επενδύσεων. Στο Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι περιμένουν «ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, στο οποίο θα ενταχθούν ώριμα επενδυτικά σχέδια σε συμφωνία με τους Θεσμούς, κυρίως στους τομείς της πράσινης ενέργειας, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού». Το συνολικό πακέτο φτάνει τα 4 δισ. ευρώ έως και το 2022. Η ελληνική πρόταση προβλέπει επιστροφή σε ποσοστό 20%-30%. Για τη χρήση έτους 2018, φορολογικές δηλώσεις 2019, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε εφάπαξ μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 5%, στο πλαίσιο της διανομής του υπερπλεονάσματος, δίνοντας ανάσα ρευστότητας 175 εκατ. ευρώ για 75.000 νομικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις