Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διπλές εκλογές: Σενάρια για την επίσπευση των επόμενων εθνικών εκλογών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλές εκλογές: Σενάρια για την επίσπευση των επόμενων εθνικών εκλογών

Διπλές εκλογές: Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν θα εξαντλήσει την τετραετία», ενώ το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Διπλές εκλογές: Να λοιπόν που θα πάμε σε διπλές εκλογές, όταν έρθει η ώρα… Πότε όμως θα είναι αυτή; Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα σενάρια για την επίσπευση των επόμενων εθνικών εκλογών άρχισαν να διακινούντα μετ’ επιτάσεως, όσο κι αν τα διαψεύδουν υπουργοί και βουλευτές. Έως τώρα έχουμε τα εξής γεγονότα: Την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του εκλογικού νόμου. Τη θέληση του πρωθυπουργού να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, με τάχιστη παραγωγή νομοθετικού έργου. Την πρόθεση γρηγορότερης μείωσης των φόρων. Την θέληση μείωσης των τεράστιων πλεονασμάτων.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν θα εξαντλήσει την τετραετία», ενώ το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και, με την ψήφιση του νέου εκλογικού συστήματος, πιθανόν να είναι διπλές».

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Διπλές εκλογές: Οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό

Πάντως οι εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη είναι: α) Εκλογές το προσεχές φθινόπωρο με λίστα, αφού δεν θα έχει συμπληρωθεί 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές, καθώς τα καλά νέα της οικονομίας θα είναι δεδομένα. Το κάψιμο της απλής αναλογικής θα δώσει άλλο αέρα. β) Εκλογές το 2021, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης τονίζει: «Εμείς με τους Θεσμούς δεν θα παίξουμε. Στους 6 μήνες εκλογές για να έχουμε εσωκομματική αυτοκάθαρση δεν θα κάνουμε. Θα είναι μια ακόμα από τις άχαστες προβλέψεις του κ. Τσίπρα».

Στοχευμένες επισκέψεις

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός κινείται με έντονους ρυθμούς και, προκειμένου να διατηρήσει -όπως λέει- την επαφή του με την κοινωνία, προγραμματίζει στοχευμένες επισκέψεις σε περιοχές της Αθήνας και της χώρας και δίνει έμφαση στους τομείς της ασφάλειας, της υγείας και της παιδείας. Ο ίδιος τονίζει: «Αυτό που έμαθα τους πρώτους μήνες της θητείας μου, είναι -και το οποίο νομίζω ότι διατηρώ- να μη χάσω την επαφή με την κοινωνία, με το τι λέει ο κόσμος. Κάθε Γραφείο Πρωθυπουργού είναι ένα “χρυσό κλουβί”, μην κοροϊδευόμαστε. Και το πώς βγαίνεις από αυτό το “χρυσό κλουβί”, έχει σημασία. Όλοι το λένε, λίγοι το κάνουν τελικά, αλλά θέλω να θυμάμαι πάντα ότι δεν είμαι εδώ μόνιμος».

«Κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών»

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τονίζει ότι «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, έχουμε έργο μπροστά μας». Δήλωσε ότι έγινε κατορθωτή η συναίνεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, κάτι ανάλογο έγινε και με την εκλογή του κ. Τασούλα στην προεδρία της Βουλής, αλλά και με την υπερκομματική πρόταση για την κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία σχολίασε ότι «μέλημα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει με όλες τις δυνάμεις τη μεσαία τάξη και να την απαλλάξει από τα βάρη που σήκωσε τα προηγούμενα χρόνια που σε μεγάλο βαθμό τη διέλυσαν». Στο πλαίσιο αυτό, εντός του έτους μειώνεται κατά 8% περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ, ενώ φέτος ο κ. Σταϊκούρας θα δει σε ποιο βαθμό θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης με στόχο την κατάργηση της το 2021. Άρα βλέποντας και κάνοντας…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις