Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νέος εκλογικός νόμος: Αντιπροσωπευτικότερη η Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος εκλογικός νόμος: Αντιπροσωπευτικότερη η Βουλή

Νέος εκλογικός νόμος: Στόχος της Κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος να μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, από τις επόμενες δηλαδή εκλογές και όχι τις μεθεπόμενες.

Νέος εκλογικός νόμος: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε η Βουλή να γίνει αντιπροσωπευτικότερη, αλλά και να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχος της Κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος να μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, από τις επόμενες δηλαδή εκλογές και όχι τις μεθεπόμενες. Να μην μεσολαβήσει, δηλαδή, μια συνταγματικά επιβεβλημένη εκλογική αναμέτρηση με «απλή» αναλογική και ό,τι τυχόν αυτό θα συνεπαγόταν.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση και δεν επικρατήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς εξασφαλίζει την αναλογικότητα, αλλά και την κυβερνησιμότητα με την παροχή του bonus εδρών για το πρώτο κόμμα. Με τον νέο εκλογικό νόμο το bonus εδρών θα δίνεται κλιμακωτά. Αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει τουλάχιστον 25%, καθώς κάτω από αυτό το ποσοστό δεν θα υπάρχει κανένα bonus, θα παίρνει bonus 20 έδρες. Από αυτό το ποσοστό και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή.

από τη Φωτεινή Βρύνα, επικεφαλής του γραφείου ισότητας ΕΝΠΕ, Γραμματέα Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Νέος εκλογικός νόμος: Το εκλογικό bonus

Συνεπώς το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάσει το 40%. Αυτή είναι και η σημαντικότερη καινοτομία του νέου νόμου: Βάζει όρια στην πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω. Με την κατάργηση της απλής αναλογικής, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαν στόχο να εμποδίσει τη ΝΔ, ως πρώτο κόμμα, να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η ΝΔ υλοποιεί μια κεντρική πολιτική της δέσμευση.

Κανένας κομματικός υπολογισμός

Με τον καινούργιο νόμο που ψηφίστηκε σε χρόνο μακριά από τις επόμενες εκλογές, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για κομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες, εξασφαλίζεται η αναγκαία πολιτική σταθερότητα και αποφεύγονται καταστάσεις ακυβερνησίας που μας έχουν ζημιώσει στο παρελθόν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις