Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σακελλαροπούλου Βουλή: Live η εκλογή της στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΤΔ

Σακελλαροπούλου Βουλή: Live η εκλογή της στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σακελλαροπούλου Βουλή:Η κυρία Σακελλαροπούλου μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σακελλαροπούλου Βουλή: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ψηφοφορία στη Βουλή, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η διαδικασία περιλαμβάνει μόνο ονομαστική ψηφοφορία και όχι ομιλίες. Από τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκύπτει πως την την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στηρίζουν οι ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου συγκεντρώνει την ευρύτατη πλειοψηφία της Ολομέλειας στοιχείο που, Συνταγματικά επιτρέπει την εκλογή της από την πρώτη ψηφοφορία και πολιτικά στέλνει μήνυμα εθνικής συναίνεσης – υπό προϋποθέσεις – την ώρα που εντείνονται οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις. Η διαμορφούμενη πλειοψηφία ανέρχεται σε 266 βουλευτές, ωστόσο με δεδομένη την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την πιθανή απουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη λόγω προβλήματος υγείας, η υποψήφια αναμένεται να λάβει 264 θετικές ψήφους.

Περίπου στις 13:30 και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας θα μεταβεί στο γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να της επιδώσει το αποτέλεσμα και να της ανακοινώσει επίσημα πως η εθνική αντιπροσωπεία την επέλεξε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Η ορκωμοσία της νέας προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου 2020, μια ημέρα μετά την λήξη της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Να σημειωθεί ότι το ρεκόρ θετικών ψήφων για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας κατέχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την πρώτη εκλογή του το 2005 όταν και συγκέντρωσε 279 ψήφους.

Οι απόντες στην ψηφοφορία

Από την ψηφοφορία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα λείπουν τρεις βουλευτές, οι οποίοι θα ψήφιζαν ναι. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό. Τον Τρύφωνα Αλεξιάδη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χθες είχε επιληπτικό επεισόδιο στη Βουλή, αλλά και τον Νίκο Συρμαλένιο, ο οποίος θα απουσιάζει για λόγους υγείας. Κατά συνέπεια την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπερψηφίσουν 263 βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Τον Μάρτιο η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας

Μετά την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, μαζί με τους αντιπροέδρους, θα μεταβούν στο γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την εκλογή της στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο η ορκωμοσία της νέας ΠτΔ, θα γίνει στις 14 Μαρτίου στη Βουλή. Η θητεία του νυν ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου. Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά την ορκωμοσία της θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να γίνει η τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον κ. Παυλόπουλο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις