Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσαβούσογλου νησιά: Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις προκλήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου νησιά: Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις προκλήσεις

Τσαβούσογλου νησιά: «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση».

Τσαβούσογλου νησιά: Στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά απάντησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε να ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια) για αυτό τον λόγο συζητάμε με την Ελλάδα αυτά τα ζητήματα». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παράλληλα δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη,  «πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Η θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν η εξής: «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία».

Οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου:
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις