Ληστείες έξω από τράπεζες: Συνελήφθησαν επτά Ρομά – Πώς δρούσε η συμμορία

ΕΛΛΑΔΑ

Ληστείες έξω από τράπεζες: Συνελήφθησαν επτά Ρομά – Πώς δρούσε η συμμορία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Ληστείες έξω από τράπεζες: Η "λεία" που αποκόμισαν οι δράστες, υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες πράξεις με παρόμοια μεθοδολογία.

11.01.2020 | 08:26

Ληστείες έξω από τράπεζες: Ταξίδευαν από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στην Αττική. Παρακολουθούσαν πολίτες μέσα στα τραπεζικά υποκαταστήματα, τις ώρες της συναλλαγής. Όταν διαπίστωναν ότι κάποιος πελάτης της τράπεζας, έκανε ανάληψη υψηλού ποσού, ξεκινούσε και η αντίστροφη μέτρηση για τον εφιάλτη που θα ζούσε.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τον ακολουθούσαν με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες και σε όποιο σημείο θεωρούσαν πρόσφορο, εξαπέλυαν την ληστρική επίθεση για την αρπαγή της τσάντας ή του χαρτοφύλακα, όπου μεταφέρονταν τα χρήματα. Είτε εξαπέλυαν την επίθεση στο δρόμο, είτε άρπαζαν την τσάντα με τα μετρητά σπάζοντας τα τζάμια του αυτοκινήτου σε προσωρινή στάση είτε εξαφανίζοντας τις αναλήψεις όταν οι οδηγοί σταματούσαν για λίγο και κατέβαιναν για κάποια δουλειά τους αφήνοντας στο εσωτερικό τα μετρητά. Σε περιπτώσεις, που τα θύματα αντελήφθησαν την παγίδα, στην οποία είχαν πέσει και αντιδρούσαν για να σώσουν τα χρήματά τους, οι δράστες αντιδρούσαν βίαια χτυπώντας τους και αφήνοντάς τους αιμόφυρτους.

Η “συμμορία των αναλήψεων” αριθμούσε ως μέλη δέκα Ρομά. Σε οργανωμένες επιχειρήσεις των αστυνομικών της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής με τη συνδρομή της ΔΙ.ΑΣ, συνελήφθησαν οι επτά από αυτούς, ενώ αναζητούνται άλλοι τρεις. Η συμμορία, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής. Μετά από έρευνες που κράτησαν αρκετό καιρό, καθώς κοινός παρανομαστής των αλλεπάλληλων καταγγελιών θυμάτων, που έπεφταν θύματα ληστειών, συνελήφθησαν οι επτά σε Πετράλωνα και Νέο Κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας,  οι δράστες είχαν συστήσει από τον περασμένο Ιούλιο εγκληματική ομάδα, με αποκλειστικό σκοπό την διάπραξη ληστειών και κλοπών σε βάρος ατόμων, για τα οποία γνώριζαν ήδη ότι μεταφέρουν σημαντικά ποσά.

Πώς δρούσαν

Περιγράφει η Αστυνομία: “Ένας εκ των δραστών εισέρχονταν στο υποκατάστημα και προσποιούμενος τον πελάτη στοχοποιούσε άτομα, που προέβαιναν σε αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών. Ακολούθως, αναχωρούσε με το υποψήφιο θύμα του και παράλληλα ειδοποιούσε τους συνεργούς του, δίνοντας τους περιγραφή καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης και κατεύθυνσής του. Στη συνέχεια, οι έτεροι δράστες το εντόπιζαν και το ακολουθούσαν, με τη χρήση οχημάτων, μέχρι του σημείου όπου εξασφάλιζαν ευνοϊκές συνθήκες για την διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων”.

Πώς γινόταν η αρπαγή

“Οι δράστες, είτε επιτίθεντο στα θύματα τους στον δρόμο είτε τα αιφνιδίαζαν αφαιρώντας τις τσάντες με τα χρήματα την ώρα που βρίσκονταν στα οχήματα τους είτε εκμεταλλευόμενοι την ολιγόλεπτη απουσία παραβίαζαν τα οχήματα τους. Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις όπου οι παθόντες αντιστέκονταν, δεν δίσταζαν να ασκήσουν σωματική βία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να προκαλούν τον τραυματισμό τους. Τέλος, χαρακτηριστικό του οργανωμένου σχεδίου δράσης τους ήταν το γεγονός ότι διέμεναν μόνιμα σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μετέβαιναν στην Αθήνα για την διάπραξη των εγκλημάτων τους, διαμένοντας σε ξενοδοχεία”.

Στην κατοχή τους, καθώς και από έρευνες στα δωμάτια που διέμεναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Το χρηματικό ποσό των 7.895 ευρώ, δεκατρία  κινητά τηλέφωνα και πλήθος ρουχισμού, που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των ληστειών.

Ακόμη, κατασχέθηκαν τρία  αυτοκίνητα και μία μοτοσυκλέτα ως μέσα διάπραξης.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν:

Επτά ληστείες σε βάρος πεζών, από τους οποίους αφαίρεσαν χρηματικά ποσά, τέσσερις  κλοπές από οχήματα και μία  κλοπή από περίπτερο. Η “λεία” που αποκόμισαν οι δράστες, υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες πράξεις με παρόμοια μεθοδολογία. Οι δράστες έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Exit mobile version