alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτη επιχειρηματίες: Χειροπέδες σε μεγάλη σπείρα – Πώς εξαπατούσαν τα θύματα
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη επιχειρηματίες: Χειροπέδες σε μεγάλη σπείρα – Πώς εξαπατούσαν τα θύματα

Απάτη επιχειρηματίες: Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν δύο μεθόδους.

Απάτη επιχειρηματίες: Επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες  τουριστικών γραφείων, ξενοδοχείων,  καταστημάτων πώλησης οικοδομικών υλικών, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων  τροφίμων, γιατροί, φαρμακοποιοί και υπεύθυνοι πρατηρίων υγρών καυσίμων καθώς και πολίτες, σχεδόν σε όλη τη χώρα, έπεσαν θύματα μεγάλης απάτης, από οργανωμένο κύκλωμα, που δρούσε με διάφορους τρόπους.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πρώτος τρόπος δράσης: Τα μέλη του κυκλώματος, από τα οποία συνελήφθησαν τρία ως εγκέφαλοι-δύο άνδρες και μια γυναίκα- παράγγελναν προϊόντα ή υπηρεσίες και ισχυρίζονταν ψευδώς στους επιχειρηματίες, ότι τους πλήρωναν μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής.

Στη συνέχεια κατάρτιζαν και έστελναν στα θύματά τους, μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης ή e-mail το πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης, στο οποίο αναγραφόταν πολύ μεγαλύτερο ποσό από την τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας και ζητούσαν να τους επιστραφεί η διαφορά.

2ος τρόπος δράσης: Προσποιούνταν υπαρκτούς ιατρούς ή φαρμακοποιούς και επικαλούμενοι έκτακτη ανάγκη, δική τους ή συγγενικών τους προσώπων, ζητούσαν από τα θύματα αν μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν με κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν, λέγοντάς τους ότι θα τους επιστρέψουν τα λεφτά άμεσα.

Πλαστές αποδείξεις

Για να γίνουν πιο πειστικοί οι δράστες έστελναν στα θύματά τους, μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης ή e-mail, πλαστές αποδείξεις κατάθεσης των χρημάτων που είχαν λάβει. Συνεχώς αναζητούσαν και στρατολογούσαν νέα μέλη, τα οποία παρείχαν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να κατατίθενται σε αυτούς χρηματικά ποσά, προερχόμενα από τις εγκληματικές δραστηριότητες της οργάνωσης.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις για να μην εντοπιστούν από τις Αρχές και πιο συγκεκριμένα: Χρησιμοποίηση κωδικών ονομασιών αντί των πραγματικών ονομάτων στις συνομιλίες τους. Συνεχής αλλαγή των τηλεφωνικών συνδέσεων που χρησιμοποιούσαν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και των τηλεφωνικών συσκευών.

Χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποιούσαν «ενδιάμεσα» μέλη ως μεσάζοντες, τα οποία είχαν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ αυτών και των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης, έτσι ώστε οι τελευταίοι να μην γνωρίζουν τα στοιχεία και τα φυσικά χαρακτηριστικά των ηγετικών μελών!

Δυο άνδρες και μια 36χρονη

Συνελήφθησαν στο Άργος, στην Αθήνα και στην Κάτω Αχαΐα, από αστυνομικούς της Ασφαλείας Πατρών, δυο άνδρες, ηλικίας 49 και 42 ετών, καθώς και μια 36χρονη ημεδαπή, οι οποίοι αποτελούν τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη 26 μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ακόμη δυο ηγετικά μέλη.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, από τα μέσα του έτους 2018, είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με αρχηγικά μέλη τους τρεις συλληφθέντες και ακόμα δυο συνεργούς τους, που αναζητούνται.

Τουλάχιστον 80 θύματα πανελλαδικά

Η δράση της οργάνωσης αναπτύχθηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 80 περιπτώσεις απατών και πλαστογραφιών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 140.000 ευρώ, ενώ είχαν αποπειραθεί να αφαιρέσουν ακόμη 185.000 ευρώ.

Ειδικότερα, εξιχνιάσθηκαν απάτες σε βάρος επιχειρηματιών και άλλων πολιτών, που διαπράχθηκαν από τον Μάιο του  2019 στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στην Αμφιλοχία, στο Μεσολόγγι, στην Ανδραβίδα, στη Ζαχάρω, στα Λεχαινά, στην Αττική, στις Σπέτσες, στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στην Λακωνία, στην Φθιώτιδα, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στην Θεσπρωτία, στην Κοζάνη, στην Πέλλα, στο Κιλκίς, στην Καβάλα, στη Ροδόπη, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στα Ιόνια Νησιά.

Από τον έλεγχο των στοιχείων των δραστών προέκυψε ότι έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοιες υποθέσεις.

Οι κατηγορίες

Σε βάρος των συλληφθέντων είχε σχηματιστεί, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Πατρών, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ΄ εξακολούθηση διάπραξης εξαπατήσεων και πλαστογραφιών.