Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

06

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φωτιές Αυστραλία: Πώς η Χαρά Καφαντάρη, συνδέει την πύρινη κόλαση με τη δολοφονία Σουλεϊμανί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιές Αυστραλία: Πώς η Χαρά Καφαντάρη, συνδέει την πύρινη κόλαση με τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Φωτιές Αυστραλία: «Μόνο οι συντονισμένοι αγώνες των λαών, των κινημάτων και της Νεολαίας μπορεί να επιβάλλουν λύσεις» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτιές Αυστραλία: Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος επέκρινε τους ηγέτες του κόσμου ότι αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή και έκανε έμμεση αναφορά στην δολοφονία Σουλεϊμανί. Μάλιστα, αφού κάνει μια αναδρομή στις φωτιές στον Αμαζόνιο και στην Αφρική αλλά και στην άνοδο της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων, αλλά και στις αποτυχημένες συνδιασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα, η Χ. Καφαντάρη υποστηρίζει ότι η ΕΕ αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος, Ε. Μακρόν, απέτυχαν να παίξουν κάποιο ρόλο, προωθώντας λύσεις στα ζητήματα.

«Δυστυχώς οι ισχυροί του πλανήτη αδιαφορούν και αντί να βοηθήσουν π.χ. στην κατάσβεση των πυρκαγιών, προτιμούν τις διακοπές στην Χαβάη (όπως ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας), ή στήνουν σκηνικά έντασης στις ευαίσθητες περιοχές της Μ. Ανατολής» αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στην δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί έπειτα από εντολή του Τραμπ.
«Μόνο οι συντονισμένοι αγώνες των λαών, των κινημάτων και της Νεολαίας μπορεί να επιβάλλουν λύσεις» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αν. Τομεάρχου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη:

«ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΝΤΑΣΗΣ

Την χρονιά που μόλις άρχισε, μια από τις ειδήσεις που μονοπωλούν την ειδησεογραφία είναι τα νέα από την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει την Αυστραλία. Ακόμα μια φορά παραμένουμε άφωνοι σε μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε έναν πύρινο κλοιό. Δασικές πυρκαγιές εκδηλώνονται όλα τα χρόνια της ύπαρξης του φυτικού βασιλείου της γης, όμως τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Η Κλιματική Αλλαγή κάνει πλέον εμφανή την παρουσία της. Η Καλιφόρνια, η Αλάσκα, η Σιβηρία έδωσαν την σκυτάλη στην Βραζιλία, που κατακάηκε το τροπικό δάσος της Αμαζονίας, ενώ «στα ψιλά» βρέθηκαν οι τρομερές φωτιές στα τροπικά δάση της Αφρικής. Ο πύρινος κλοιός έφθασε στο νότιο ημισφαίριο με την έναρξη των θερμότερων εποχών στην Αυστραλία. Ο πύρινος όλεθρος είναι τεράστιος, εκατομμύρια στρέμματα γίνονται στάχτη, η μοναδική βιοποικιλότητα της ηπείρου δέχεται σοβαρά πλήγματα, ενώ και οι κάτοικοι πληρώνουν βαρύ τίμημα. Μήπως η Αυστραλία «αυτοχειριάζεται» κλιματικά, πληρώνοντας την προσήλωση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησής της στα εξορυκτικά συμφέροντα άνθρακα;

Η στάχτη από την πύρινη λαίλαπα της Αυστραλίας που συνεχίζει αμείωτη από τον Σεπτέμβρη του 2019, κάλυψε ακόμη και τους παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας, 2300 χιλιόμετρα μακριά. Εν τω μεταξύ η θερμοκρασία στον Βορρά τραβάει την ανηφόρα με πρωτοφανείς θερμοκρασίες, 20ο C στη Νορβηγία, ενώ εξαφανίζονται και τα χιόνια στην Μόσχα.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη η COP25 στην Μαδρίτη, που αντικατέστησε το Σαντιάγο της Χιλής, αφού η κυβέρνηση της Χιλής δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην διεξαγωγή της συνδιάσκεψης, ισχυριζόμενη ότι, οι διαδηλώσεις στη χώρα δεν επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών. Η Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθών για την Κλιματική Αλλαγή στην Μαδρίτη απέτυχε. Ο Γ.Γ. των Η.Ε. σε μια λιτή ανακοίνωση του εξέφρασε την απογοήτευση του για τα αποτελέσματα της.

Η ειδική Γραμματέας για το Περιβάλλον, Π. Εσπινόζα, εκφράζοντας την απαισιοδοξία της, ευελπιστεί ότι «λύσεις για το πρόβλημα με το ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα βρεθούν στην επόμενη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Γλασκώβη», όπου θα γίνει η COP26 με συνδιοργάνωση Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας. Η ΕΕ, υπό την νέα ευρωπαϊκή επιτροπή με προεδρία της κας Ο. φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος, Ε. Μακρόν, απέτυχαν να παίξουν κάποιο ρόλο, προωθώντας λύσεις στα ζητήματα.

Δυστυχώς οι ισχυροί του πλανήτη αδιαφορούν και αντί να βοηθήσουν π.χ. στην κατάσβεση των πυρκαγιών, προτιμούν τις διακοπές στην Χαβάη (όπως ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας), ή στήνουν σκηνικά έντασης στις ευαίσθητες περιοχές της Μ. Ανατολής. Μόνο οι συντονισμένοι αγώνες των λαών, των κινημάτων και της Νεολαίας μπορεί να επιβάλλουν λύσεις».

Βιβλική καταστροφή στην Αυστραλία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις