Μητσοτάκης ΗΠΑ: Συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς μετά το ταξίδι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης ΗΠΑ: Συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς μετά το ταξίδι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης ΗΠΑ: Την Κυριακή αναχωρεί για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.

04.01.2020 | 10:32

Μητσοτάκης ΗΠΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει ξεχωριστά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ενώ αναφέρθηκε και στον αγωγό EastMed, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή από την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις 7 Ιανουαρίου, θα συναντηθεί ξεχωριστά με κάθε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στις 29 Ιανουαρίου 2020, ο πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί το Παρίσι για επίσημη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Μητσοτάκης ΗΠΑ: Ιδιαίτερης σημασία ταξίδι

Το ταξίδι του πρωθυπουργού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα τη συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό EastMed.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για τη χάραξη νέων θαλάσσιων συνόρων και ΑΟΖ είναι παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σημαντική, εξάλλου, θα είναι και η επαφή που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προχώρησε στα τέλη του 2019 σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το Ταμείο, ενώ αναμένεται να υπάρξει αντίστοιχη ενέργεια και κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Ο πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες, θα θέσει επί τάπητος στην επικεφαλής του ΔΝΤ τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ η συζήτηση δεν αποκλείεται να υπεισέλθει και στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με εκπροσώπους και φορείς της ελληνικής ομογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ λαμβάνει μια αξιοσημείωτη διάσταση, καθώς η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι πλέον και επίσημα από τις αρχές Δεκεμβρίου νόμος του κράτους.

Δείτε ακόμη:

Το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Exit mobile version