Brexit ψήφιση: Πέρασε το νομοσχέδιο του Τζόνσον

ΚΟΣΜΟΣ

Brexit ψήφιση: Πέρασε το νομοσχέδιο του Τζόνσον

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασίλη Γούσιος

Brexit ψήφιση: Στην πρώτη σημαντική ψηφοφορία της νέας Βουλής, 358 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 234 εναντίον του νομοσχεδίου στη δεύτερη ανάγνωσή του.

20.12.2019 | 17:16

Brexit ψήφιση«Λευκός καπνός» βγήκε πριν από λίγο από τη Βουλή των Κοινοτήτων για το νομοσχέδιο «Brexit» του Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με το BBC, 358 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, έναντι 234 κατά του νομοσχεδίου της ΕΕ, το οποίο τώρα θα τεθεί σε περαιτέρω έλεγχο στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης την παράταση της μεταβατικής περιόδου – κατά τη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός της ΕΕ αλλά ακολουθεί πολλούς από τους κανόνες της – μετά το 2020. Νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει μπροστά.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά, λέγοντας ότι υπάρχει καλύτερος και πιο δίκαιος τρόπος να αποχωρήσουν από την ΕΕ. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της ευρείας πλειοψηφίας που εξασφάλισε το κυβερνών Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Με βάση το νομοσχέδιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) της 31ης Ιανουαρίου 2020. Η Βουλή διακόπτει πλέον τη λειτουργία της για την περίοδο των εορτών και συνέρχεται ξανά στις 7 Ιανουαρίου, όταν και θα αρχίσει το επόμενο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας με τριήμερη αναλυτική εξέταση και ψήφιση επί του νομοσχεδίου.

Exit mobile version