Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Συμμορία Ρομά – κλοπιμαία: Τεχνικοί “μαϊμού” ρήμαζαν σπίτια (pics)
ΕΛΛΑΔΑ

Συμμορία Ρομά – κλοπιμαία: Τεχνικοί “μαϊμού” ρήμαζαν σπίτια (pics)

Συμμορία Ρομά - κλοπιμαία: Όλοι οι άντρες της συμμορίας-οι πέντε μόνο ήταν γυναίκες- είχαν συλληφθεί  πριν από ένα χρόνο ακριβώς για τις ίδιες κλοπές δια της ίδιας απάτης.

Συμμορία Ρομά – κλοπιμαία: Πολυπρόσωπη συμμορία, τα μέλη της οποίας άρπαξαν τους τελευταίους οκτώ μήνες πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, παριστάνοντας τους τεχνικούς της ΔΕΗ ή τους συντηρητές ασανσέρ, διέθετε και τραπεζική θυρίδα!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Όταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής την άνοιξαν, βρήκαν στο εσωτερικό της 32.000 ευρώ, τοποθετημένα μέσα σε… κάλτσες (!). Πάνω σε κάθε κάλτσα, αναγραφόταν το μικρό όνομα του δικαιούχου, που δεν ήταν άλλοι από τους γιους του ηγετικού μέλους της 20μελούς συμμορίας, που εξαρθρώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Σε επιχείρηση της Αστυνομίας σε Αχαρνές και Άνω Λιόσια, συνελήφθησαν δέκα έξι μέλη της συμμορίας των μαϊμού τεχνικών και δήθεν συντηρητών, ενώ αναζητούνται άλλα τρία.

Ενώ κάποιοι από τους εμπλεκόμενους Ρομά είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να μη τους βρίσκει η αστυνομία και έμεναν σε ξενοδοχείο στο Μενίδι, έγινε γνωστό ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία εμπλέκονται σε 32 κλοπές και δύο ληστείες σε Γλυφάδα, Βούλα, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Άλιμο, Μαρούσι και Βριλήσσια.

Οι… επενδύσεις

Με τα χρήματα των κλοπών από τα σπίτια ανύποπτων πολιτών, προχωρούσαν σε “επενδύσεις”. Αγόραζαν ταξί τα οποία νοίκιαζαν σε οδηγούς, πολυτελή αυτοκίνητα και καταστήματα. Όλα αυτά ενώ με τους εμπλεκόμενους συνέβαινε και κάτι ακόμη απίστευτο.

Όλοι οι άντρες της συμμορίας-οι πέντε μόνο ήταν γυναίκες- είχαν συλληφθεί πριν από ένα χρόνο ακριβώς για τις ίδιες κλοπές δια της ίδιας απάτης. Από τις δικαστικές αρχές είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι να δίνουν το παρών στα Αστυνομικά τμήματα των περιοχών τους. Πράγματι, πήγαιναν στην Αστυνομία, υπέγραφαν και έφευγαν για νέες εξορμήσεις κλοπών και ληστειών! Κάθε πρωί συγκεντρώνονταν στα Άνω Λιόσια και εκεί υπό τις οδηγίες του αρχηγού, χωρίζονταν σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων.

Η περιγραφή της ΕΛΑΣ

Η Αστυνομία δίνει ενδιαφέρουσα περιγραφή του τρόπο δράσης και επιλογής των θυμάτων τους. “Μετέβαιναν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ως επί το πλείστον σε γειτονιές, όπου λάμβαναν χώρα λαϊκές αγορές, συνοικιακούς δρόμους ή σε τοποθεσίες με καταστήματα-σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αναζητήσουν ηλικιωμένα άτομα. Βρισκόμενοι σε συνεχή και διαρκή επικοινωνία, διασκορπίζονταν στα σημεία αυτά και αφού εντόπιζαν τα θύματά τους, τα στοχοποιούσαν και παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, μέχρι τη στιγμή που επέστρεφαν στις οικίες τους.

Λίγο πριν μπουν στο σπίτι

Ακολούθως, συνήθως δύο  εκ των μελών της οργάνωσης, προσέγγιζαν τα ηλικιωμένα άτομα, λίγο πριν εισέλθουν στην οικία τους, όπου, προσποιούμενοι τους τεχνικούς-υπαλλήλους της Δ.Ε.Η. ή του Δήμου ή συντηρητές ανελκυστήρων,  τους αιφνιδίαζαν και προφασιζόμενοι την ύπαρξη τεχνικής  βλάβης, όπως διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος στην οικία τους ή βλάβη του ανελκυστήρα, κατάφερναν να εισέλθουν στις οικίες τους”.

Αναφέρει ακόμη η Αστυνομία:

“Φρόντιζαν να περιορίζουν τους παθόντες στο χώρο της κουζίνας, όπου τους αποπροσανατόλιζαν με διάφορες προφάσεις, βάζοντάς τους να ενεργοποιήσουν τις εστίες της κουζίνας ή να βράσουν νερό σε οικιακά σκεύη ή να αδειάσουν το ψυγείο.

Το ψυγείο

Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, μετακινούσαν  το ψυγείο, για να τους εγκλωβίσουν στο χώρο της κουζίνας και να μην έχουν οπτική επαφή με τους υπόλοιπους χώρους της οικίας. Παράλληλα, άλλο μέλος, εκμεταλλευόμενο την απασχόληση των παθόντων και προφασιζόμενος έλεγχο του πίνακα ηλεκτροδότησης της οικίας, ερευνούσε τους άλλους χώρους και με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις, αφαιρούσε κυρίως κοσμήματα, χρυσαφικά, χρήματα και άλλα τιμαλφή”.

Οι δράστες, έπειθαν τα θύματα να συγκεντρώσουν τιμαλφή και χρήματά τους σε αλουμινόχαρτο, ώστε δήθεν να μην καταστραφούν από “τις εργασίες”, που θα πραγματοποιούσαν και να το τοποθετήσουν σε σημείο που εκείνοι τους υπεδείκνυαν, ενώ σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να το αντιληφθούν το αφαιρούσαν. Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας και της σκληρότητας των μελών, αποτελεί ακόμα το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δε δίστασαν να ασκήσουν σωματική βία, για να αφαιρέσουν αλλά και να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα κλοπιμαία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις