Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Eurogroup σήμερα: Ικανοποιημένος ο Σταϊκούρας – Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup σήμερα: Ικανοποιημένος ο Σταϊκούρας – Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

Eurogroup σήμερα: Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Eurogroup σήμεραΔιπλό όφελος αποκόμισε η χώρα από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς αφ’ ενός εγκρίθηκε η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs) και αφ’ ετέρου εξουσιοδούνται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία για την πιθανή χρήση των κερδών αυτών για επενδυτικά προγράμματα. Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στο Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί, καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη Κυβέρνηση, αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs, η οποία θα γίνει χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα.

Eurogroup σήμερα: «Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο»

«Για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του  Eurogroup το ζήτημα  της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών. Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Eurogroup αναφέρεται πως η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων με ορόσημο τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και πως υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις  για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των μέτρων μείωσης του χρέους.

«Το Eurogroup δίνει εντολή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ξεκινήσουν τεχνικές εργασίες σχετικά με την πιθανή χρήση των κερδών ομολόγων (ANFA και SMP) για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση αμοιβαία συμφωνημένων επενδύσεων, σύμφωνα με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη δήλωση Eurogroup του Ιουνίου του 2018. Η επόμενη συζήτηση για την Ελλάδα θα βασιστεί στην πέμπτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2020», τονίζεται σχετικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις