Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μητσοτάκης Ερντογάν – συνάντηση: Τι υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λονδίνο
ΚΟΣΜΟΣ

Μητσοτάκης Ερντογάν – συνάντηση: Τι υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λονδίνο

Μητσοτάκης Ερντογάν - συνάντηση: Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής».

Μητσοτάκης Ερντογάν – συνάντησηΌπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσε κατ’ ιδίαν για μια ακόμη φορά τη θέση της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα χαρακτήρισε τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ως «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έτοιμος για συνομιλίες αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής».

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Μητσοτάκης Ερντογάν – συνάντηση: Τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις