Μητσοτάκης συνταγματική αναθεώρηση: Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης συνταγματική αναθεώρηση: Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Μητσοτάκης συνταγματική αναθεώρηση: Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός ενώ με την ομιλία του κλείνει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

25.11.2019 | 13:49

Μητσοτάκης συνταγματική αναθεώρηση: Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και με την ομιλία του κλείνει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Με απάντηση στην κριτική που δέχθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ο πρωθυπουργός: Τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η Κο της ΝΔ, τια απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές τιης 7ης Ιουλίου. Γι αυτό και μεσολαβούν οι εκλογές μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής διαδικασίας. Δεν είχατε το θάρρος να προσυπογράψετε την πρότασή μου για μεγαλύτερο εύρος των αναθεωρητέων διατάξεων γιατί ξέρατε ότι μεσολαβούν εκλογές.

Η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η σημαντικότερη στιγμή της Βουλής ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και από αύριο η χώρα θα έχει νέο καταστατικό χάρτη που θα φέρει την σφραγίδα της σημερινής ψηφοφορίας αλλά θα είναι και προϊόν συναίνεσης. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι ο τόνος της ομιλίας σας ήταν εκτός κλίματος της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ήρθατε στην αίθουσα μόνο για να διαβάσετε την ομιλία σας και να ακούσετε εμένα. Προσεγγίσαμε την αναθεώρηση με διαφορετικό τρόπο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη περίοδο. Η διαδικασία της αναθεώρησης ξεκίνησε στον φυσικό χώρο, στην Βουλή και όχι ως φιέστα στο προαύλιό της.

Μητσοτάκης συνταγματική αναθεώρηση: Η πρόταση της ΝΔ στηριζόταν σε 4 άξονες

«Ευτυχώς ξεχάστηκαν όσα λέγατε για συνταγματικά δημοψηφίσματα. Το κοινοβούλιο ψηφίστηκε παραγωγικά εντός του προκαθορισμένου χρόνου. Η πλειοψηφία σε αντίθεση με όσα είπατε κ. Τσίπρα δεν αγνόησε τις θέσεις της μειοψηφίας και εξέτασε τις διατάξεις που εισήχθησαν από την απελθούσα. Δεν είχε άλλη δυνατότητα. Σήμερα δεν θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για παράδειγμα το άρθρο 16. Το σημαντικό είναι ότι οι κανόνες επέστρεψαν. Η διαδικασία πυροδότησε τον αναγκαίο παραγωγικό διάλογο. Στην προηγούμενη Βουλή η γενναία πρόταση της ΝΔ στηριζόταν σε 4 άξονες: προέβλεπε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, την προστασία του περιβάλλοντος με υιοθέτηση σύγχρονου περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Εσείς κ. Τσίπρα δεν κρίνατε ότι θα έπρεπε να αναθεωρηθεί η διάταξη για το περιβάλλον. Εσείς που κατά τα άλλα είστε φίλος του περιβάλλοντος αφήσατε την διάταξη που ορίστηκε το 1975. Προτείναμε την καθιέρωση σταθερών τετραετών κυβερνητικών κύκλων.. Τις συνθήκες ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος. Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Προτείναμε την αποσύνδεση της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την δικαιοσύνη. Αντίθετα με τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε άλλη κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς. Διατάξεις κομματικού καιροσκοπισμού όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Που τα διαβάσατε αυτά που είπατε κ. Τσίπρα ότι ήταν πάγια θέση μας η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Λίγο κοινή λογική δεν έχετε; Σας γράφουν άλλοι τις ομιλίες αλλά βάλτε και λίγο την δική σας λογική. Έχει ενδιαφέρον ότι ενώ αναγνωρίζουμε πως στην μεταπολίτευση εκδηλώθηκαν σημαντικές αρρυθμίες, η πρότασή σας δεν συμπεριέλαβε λέξη για την δημόσια διοίκηση, για την παιδεία, για την δικαιοσύνη, την οικονομία και το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα ήταν ότι από τις 154 προτάσεις η προτείνουσα να φέρει μόνο 40. Αυτό ήταν δική σας απόφαση.»

Μητσοτάκης συνταγματική αναθεώρηση: Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού

Exit mobile version