Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση – μεταρρυθμίσεις: Θετικά αποτελέσματα των οίκων αξιολόγησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση – μεταρρυθμίσεις: Θετικά αποτελέσματα των οίκων αξιολόγησης

Κυβέρνηση – μεταρρυθμίσεις: Επιταχύνεται το κυβερνητικό έργο σε πολλούς τομείς, δημιουργώντας το δεδομένο της τήρησης σε μεγάλο βαθμό των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Κυβέρνηση – μεταρρυθμίσεις: Με το πόδι «πατημένο στο γκάζι» κινείται η κυβέρνηση σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα θετικά αποτελέσματα όλων των διεθνών οίκων αξιολόγησης, αλλά και μετά τις θετικές δηλώσεις για την σταθερότητα της οικονομίας στην χώρα μας, δεν δείχνει να εφησυχάζει, αλλά κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: επιταχύνει το κυβερνητικό έργο σε πολλούς τομείς δημιουργώντας έτσι αφενός ένα πολύ καλό δεδομένο για την κυβέρνηση που θα την ακολουθεί και τους επόμενους μήνες (το δεδομένο της τήρησης σε μεγάλο βαθμό των προεκλογικών της δεσμεύσεων), αφετέρου δε ένα μείζον πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση, που δείχνει να μην έχει βρει ακόμη αντιπολιτευτικό λόγο και αφήγημα. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εβδομάδα που μας πέρασε την συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα δοθεί σε περισσότερες από 800 χιλιάδες οικονομικά αδύναμους.

Να θυμίσουμε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά το 2014, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν το υλοποίησε και το αντικατέστησε με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Σε πρώτη φάση αυτό το ελάχιστο εισόδημα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφορά άμεσα 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει 450.000 συμπολίτες μας. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, τα επόμενα χρόνια το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ανέλεθει στο 1δισ. ευρώ ετησίως από τα 760 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα και έτσι θα καλύπτει περί τις 800 χιλιάδες συμπολιτών μας. Ο τελικός στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι σε μερικά χρόνια το κράτος να διαθέτει στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 0,5% του ΑΕΠ.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κυβέρνηση – μεταρρυθμίσεις: Προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης

Με την ίδια ταχύτητα και αποφασιστικότητα η κυβέρνηση προχώρησε και στην προκαταβολική διάθεση του επιδόματος θέρμανσης μέσω της σχετικής πλατφόρμας του υπουργείου Οικονομικών που θα ενεργοποιηθεί άμεσα. Οι δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση εως τις 20 Δεκεμβρίου και θα λαμβάνουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα που τους αναλογούν, ενώ οι απαραίτητες διασταυρώσεις θα γίνουν μετά την καταβολή των χρημάτων. Με αυτόν τον τρόπο το αυξημένο κονδύλι των 68 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης θα διανεμηθεί στους δικαιούχους πριν το τέλος του χρόνου, εξαλείφοντας έτσι τα φαινόμενα των πρηγούμενων χρόνων, όπου οι δικαιούχοι έπαιρναν τα χρήματά τους την άνοιξη ή και στις αρχές του καλοκαιριού.

Η ασφάλεια στο κέντρο της πόλης

Επόμενη κυβερνητική δέσμευση η οποία αποδείχτηκε ότι υλοποιήθηκε άμεσα ήταν το ζήτημα της ασφάλειας στο κέντρο της πόλης.Το πρώτο κρας-τεστ για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε θετικά αποτελέσματα, καθώς στην επέτειο του Πολυτεχνείου δεν υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια, ούτε χρήση βομβών μολότοφ, ενώ για πρώτη φορά οι πολίτες είδαν την αστυνομία να «μπαίνει» στην πλατεία Εξαρχείων και να προχωρά σε συλλήψεις υπόπτων, αλλά και να κάνει εφόδους σε διαμερίσματα όπου βρέθηκαν «πολεμοφόδια» που είχαν αποθηκεύσει εκεί ακραία στοιχεία που κινούνται στα όρια της νομιμότητας.

Και μπορεί κάποιοι να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει το δόγμα «νόμος και τάξη», ωστόσο οι πρώτες δημοσκοπικές μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι πολίτες δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη, αλλά αντιθέτως δηλώνουν ότι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης έχει βελτιωθεί αισθητά .Το στοίχημα βέβαια της ασφάλειας δεν έχει ακόμη κερδηθεί, επειδή δεν έγιναν επεισόδια στην πορεία του Πολυτεχνείου και αυτό το γνωρίζουν καλά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Γι’ αυτόν τον λόγο εντείνεται και η παρουσία πεζών αστυνομικών στους δρόμους της πρωτεύουσα,ς αλλά και η δημιουργία των ευέλικτων ομάδων (ΔΙΑΣ), που κινούνται με μηχανές στα «επικίνδυνα» για παραβατικές πράξεις σημεία της Αθήνας.

Το προσφυγικό ζήτημα

Ταχύτατα όμως έδειξε ότι κινείται η κυβέρνηση και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που τους τελευταίους μήνες έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και προκάλεσε σειρά αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα. Μετά από συσκέψεις που διήρκησαν λιγότερο από μια εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε έξι δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δείχνοντας ότι έχει την πολιτική βούληση να σταματήσει την υπάρχουσα κατάσταση.

Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται το κλείσιμο των hot spots σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο με εμβληματικότερη των δράσεων το κλείσιμο της Μόριας και την μετατροπή της σε κλειστή δομή φιλοξενίας. Από τώρα εως το τέλος του 2020 στόχος γίνεται η μεταφορά 5.000 σε ξενοδοχεία και άλλων 15.000 σε υπάρχουσες δομές ή σε νέες που θα δημιουργηθούν. Επιπλέον, η κυβέρνηση βάζει φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ με πρόβλεψη παραμονής στην χώρα μόνο όσων πληρούν συγκεκριμένες πρυποθέσεις, ενώ επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης της χορήγησης ασύλου. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών που έχουν επιβαρυνθεί, όπως είναι η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στα πέντε νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου έως το τέλος του 2020.

«Η χώρα θα έχει αλλάξει στα επόμενα δύο χρόνια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα έχει αλλάξει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο στόχος είναι δύσκολος, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία κινείται η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί σε κάποιους τομείς της καθημερινότητάς μας να επιτευχθεί. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα σχέδια επί χάρτου είναι πολύ ωραία σαν άκουσμα και εικόνα, αλλά χρειάζονται εφαρμογή για να έχουν αποτέλεσμα. Και αυτό είναι το «μετρήσιμο» μέγεθος από τους πολίτες: Το αποτέλεσμα! (από την έντυπη έκδοση)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις