Νίκολας Μπερνς: Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα προβληματίζει

ΕΛΛΑΔΑ

Νίκολας Μπερνς: Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα προβληματίζει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Νίκολας Μπερνς: «Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ θα είναι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές σε περίπτωση ανάγκης».

19.11.2019 | 22:04

Νίκολας Μπερνς: Στο συνέδριο Delphi Forum και της Καθημερινής, που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς προέβη σε μια ανησυχητική δήλωση. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθανάσιου Έλλις «αν Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή αντιπαράθεσης με την Τουρκία», ο κ. Μπερνς είπε: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί την στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον Πρόεδρο Τραμπ».

Ο κ. Μπερνς πρόσθεσε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ θα είναι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές σε περίπτωση ανάγκης. Τόνισε, βέβαια, ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ένα υποθετικό σενάριο έντασης όπου η Ελλάδα θα είναι ο επιτιθέμενος», αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αν προκληθεί πολεμική κρίση θα την έχει προκαλέσει η Τουρκία. Ο Αμερικανός πρώην πρέσβης υπενθύμισε επίσης ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν τιμωρήθηκε για την αγορά των S-400, ούτε για την εισβολή στη Βόρεια Συρία.

Ποιος είναι ο Νίκολας Μπερνς

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στην Βοστόνη. Σπούδασε ιστορία στο Boston College και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Το 1983 εντάχθηκε στο δυναμικό του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνοντας επιτελικές θέσεις στη Μαυριτανία, Στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες. Την περίοδο 1990 – 1995 διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με κύρια ευθύνη τις χώρες που δημιουργήθηκαν μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1995, ανέλαβε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1997, οπότε και διορίστηκε πρέσβης στην Ελλάδα. Την περίοδο 2001 – 2005 υπηρέτησε ως μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ενώ το 2005, ανέλαβε Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένοντας στη θέση του μέχρι και το 2008.

 

Exit mobile version