Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Προανακριτική Novartis: Την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ ο τζίρος της εταιρείας εκτοξεύτηκε
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 2015 ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΑΘΑΚΗ, ΞΑΝΘΟ ΚΑΙ ΠΑΠΠΑ

Προανακριτική Novartis: Την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ ο τζίρος της εταιρείας εκτοξεύτηκε

Προανακριτική Novartis: «Δεν μετέφερα τίποτα στον Σαμαρά. Η Τουλουπάκη ζητούσε να πω αυτά που ήθελε», κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas.

Προανακριτική Novartis: Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις προέβη ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής κατά τη σημερινή, δεύτερη κατάθεσή του στην προανακριτική της Βουλής που εξετάζει τη σκευωρία Novartis. Ο κ. Φρουζής περιέγραψε με λεπτομέρειες συναντήσεις που είχε με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015. Οι συναντήσεις είχαν σκοπό τον από κοινού αγώνα κατά τις πολιτικής μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, που προωθούταν εκείνη την περίοδο από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ο μάρτυρας κατέθετε επί οκτώ ώρες, ενώ η κατάθεσή του αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο από τις 9 το πρωί.

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, κατά την περίοδο 2013-2014 έγινε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50% στα εκτός πατέντας προϊόντα εξαιτίας νομοσχεδίου του Άδωνι Γεωργιάδη. «Ήταν περίοδος πολέμου με την κυβέρνηση Σαμαρά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τότε έβλεπα πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης» μεταξύ των οποίων τους Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππά, Γ. Σταθάκη, Γ. Δραγασάκη, Αν. Ξανθό κ.ά. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, άλλαξε άρδην με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η εξωνοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε φθάνοντας τα 4 δισ. ευρώ ενώ αύξηση που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ παρουσίασε και ο ετήσιος τζίρος της Novartis.

Προανακριτική Novartis: Ο διάλογος με τον Κεγκέρογλου και η Αικατερίνη Κελέση

Ο κ. Φρουζής είχε και έναν διάλογο με τον Βασίλη Κεγκέρογλου για την μάρτυρα με το ψευδώνυμα Αικατερίνη Κελέση, υπονοώντας ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο πιθανότατα ήταν στενή συνεργάτιδά του.

  • Κεγκέρογλου: Έχετε υποψία για το ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση;
  • Φρουζής: Κάτι έχω στο μυαλό μου.
  • Υψηλάντης: Η κυρία Κελέση μήπως ήταν συνεργάτιδά σας;
  • Φρουζής: Δεν ξέρω πιθανολογώ πάνω από τη βάση.
  • Μαρκόπουλος: Σε τι ποσοστό είστε;
  • Φρουζής: Με πολύ καλές πιθανότητες. Σε καλό ποσοστό.

Πηγές του Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Φρουζή υπενθύμιζαν ότι η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» λέει στην κατάθεσή της ότι άκουγε τον Φρουζή να μιλάει στο τηλέφωνο. Δηλαδή, τόσο κοντά ήταν, όσο η γραμματέας του.

Τα 10 πολιτικά πρόσωπα, που υποτίθεται ότι δωροδόκησε

Στην κατάθεσή του ο κ. Φρουζής μίλησε και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα, που οι κουκουλοφόροι μάρτυρες υπέδειξαν ότι δωροδόκησε. Αναφορικά με τον κ. Σαμαρά είπε: «Προσωπικά δεν συνάντησα ποτέ πριβέ τον Σαμαρά. Δεν μετέφερα ποτέ και τίποτα προς αυτόν. Ούτε τροχήλατη ούτε ιπτάμενη βαλίτσα… Με τον πρώην πρωθυπουργό παραβρέθηκεα σε επίσημη εκδήλωση, παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και πλήθους εκπροσώπων της ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης». Αναφορικά με τους κ. Ε. Βενιζέλο, Γ. Κουτρουμάνη και Δ. Αβραμόπουλο, είπε ότι δεν τους συνάντησε ποτέ.

Τον πρώην πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο τον συνάντησε τυχαία στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής και τον Ι. Στουρνάρα ως πρόεδρο του ΙΟΒΕ. «Τον Ανδρέα Λοβέρδο τον είδα μόνο μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου ήταν και άλλοι. Καμία 20αρια άτομα και δεν πρόλαβα ούτε να του μιλήσω» είπε για να προσθέσει ότι ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ συνάντησε μια φορά τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και 4-5 φορές τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Ο ρόλος της Τουλουπάκη

Παράλληλα, ο κ. Φρουζής συνέχισε τις καταγγελίες για τον ρόλο της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη υποστηρίζοντας ότι στην άτυπη συνάντηση που είχαν τον Μάιο του 2018 τον πίεσε να καταθέσει «όσα η ίδια ήθελε να ακούσει» και όχι «όσα γνώριζα». Αναφορικά με τη συγκεκριμένη δήλωση ο Σπύρος Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον μάρτυρα για ποιο λόγο δεν κατήγγειλε την άτυπη συνάντηση με την κυρία Τουλουπάκη εκείνη την περίοδο με τον κ. Φρουζή να απαντά πως δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με το κράτος. Επίσης, ο κ. Λάππας κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει εάν η κυρία Τουλουπάκη του ανέφερε ονόματα συγκεκριμένων πολιτικών, με τον δεύτερο να δίνει αρνητική απάντηση. Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει όσα του είπε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη στην άτυπη συνάντηση του Μαΐου 2018 ανέφερε ότι δεν του προτάθηκε να γίνει «κουκουλοφόρος» μάρτυρας, αλλά να έχει «ευνοϊκή μεταχείριση, αρκεί να καταθέσω για τα 10 πολιτικά πρόσωπα».

Συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015

Επιπροσθέτως, ο κ. Φρουζής αποκάλυψε ότι έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015 ακόμα και στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να είπε ότι «με τον Σταθάκη συναντήθηκα τρεις φορές, συναντήθηκα με το τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το αρμόδιο για την υγεία, πήγα και στην Κουμουνδούρου και συναντήθηκα αρκετές φορές με τον Ξανθό». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ένοχο να τους δω, και τον Φίλη έχω συναντήσει στην Αυγή, και τον Δραγασάκη και τον Χουντή». Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι συναντήθηκε μαζί του πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που μείωνε τις τιμές των φαρμάκων προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και συνέντευξη τύπου για το θέμα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις