Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές: Απλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Απλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας

Εκλογές: Το σχέδιο νόμου «Τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις» προβλέπει εναρμόνιση με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Εκλογές: Σημαντικές αλλαγές στην εκλογική διαδικασία με την εναρμόνισή τους με σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «Τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων αναφέρονται:

  • Η δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης καταχώρισης υποψηφίων, που αντικαθιστά την προηγούμενη επίδοση των δηλώσεων των συνδυασμών στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου με δικαστικό επιμελητή.
  • Κατάργηση της υποβολής των υποψηφιοτήτων στα πρωτοδικεία της χώρας και στη συνέχεια τη δήλωση κατάρτισης συνδυασμών από τα κόμματα στον Άρειο Πάγο. Ομοίως, η ανακήρυξη των βουλευτών γίνεται από τον Άρειο Πάγο και όχι από τα πρωτοδικεία.
  • Ορισμός συγκεκριμένης ημέρας της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, που θα είναι πάντα η τελευταία Κυριακή πριν τη συμπλήρωση των 30 ημερών από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών.

από τη Φωτεινή Βρύνα, επικεφαλής του γραφείου ισότητας ΕΝΠΕ, Γραμματέα Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Εκλογές: Με ηλεκτρονική αίτηση οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους

  • Η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους που πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.
  • Καθορισμός ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα μη προσέλευσης ορισμένων μελών εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά κέντρα που έχουν κληθεί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας

  • Αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, διάταξη που σχετίζεται με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Λόγω της αύξησης αυτής, χάνουν από μία έδρα ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών.
  • Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας τους. (από την έντυπη έκδοση).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις