Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βασίλης Σπανάκης: Ομιλία σε Ημερίδα του Συνηγόρου του Πολίτη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Σπανάκης: Ομιλία σε Ημερίδα του Συνηγόρου του Πολίτη

Βασίλης Σπανάκης: «Η Νέα Δημοκρατία πρεσβεύει τον σεβασμό στην ισότητα μεταχείρισης των ανθρώπων στις εργασιακές σχέσεις τους»

Βασίλης Σπανάκης: «Ο αγώνας για την προάσπιση και την παρακολούθηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης στις εργασιακές σχέσεις δεν είναι απλώς αγώνας για την τήρηση της νομιμότητας, για την εμπέδωση του κράτους δικαίου, για τον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά είναι και αγώνας για την καταπολέμηση στερεοτύπων». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, κατά την ομιλία του στην Ημερίδα του Συνηγόρου του Πολίτη με τίτλο «Εργασιακές Σχέσεις και Ίση Μεταχείριση». Ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Σπανάκης επεσήμανε ότι «είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για την εξάλειψη της διαφοροποίησης των υφιστάμενων ρυθμίσεων στα ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Σε ό, τι δε αφορά, την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, αν και αυτή αναφέρεται και στα δύο φύλα, στην πράξη φαίνεται να αφορά ως επί το πλείστον, το γυναικείο φύλο», αλλά όπως παρατήρησε «ήδη με τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αποδεικνύεται ότι διαμορφώνονται διαφορετικά επίπεδα προστασίας, ανάλογα με το εργασιακό καθεστώς (μόνιμοι υπάλληλοι, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, συμβασιούχοι έργου κ.λπ.) και τον τομέα απασχόλησης (δημόσιο ή ιδιωτικό). Χαρακτηριστική των διαφοροποιήσεων αυτών είναι η άσκηση δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη μητρότητα (π.χ. άδειες μητρότητας, ανατροφής κ.ά.), για τα οποία καθορίζονται διαφορετικοί και συχνά εξαιρετικά περιοριστικοί όροι και προϋποθέσεις, αναλόγως του τομέα απασχόλησης, του είδους της απασχόλησης και του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων, ακόμη και εντός του ιδίου φορέα, με αποτέλεσμα πολλές και αποκλίνουσες ταχύτητες προστασίας».

Βασίλης Σπανάκης: Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση είπε ότι «η Νέα Δημοκρατία τόσο με το πρόγραμμά της, όσο και με μία σειρά νομοσχεδίων που διαρκώς καταθέτει, πρεσβεύει τον σεβασμό της στην ισότητα μεταχείρισης των ανθρώπων στις εργασιακές σχέσεις τους, στην ασφάλιση, στην φορολογία. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι η προστασία του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία να ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας με πλήρη διασφάλιση της ατομικής τους ελευθερίας, των επιθυμιών, των αναγκών και των επιλογών τους και ως εκ τούτου και την πρόσβαση στην εργασία, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία».

«Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι, επειδή λόγω της συνδικαλιστικής μου εμπειρίας ξέρω από πρώτο χέρι τις δυσλειτουργίες του Δημοσίου, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχουν λύσεις και η Νέα Δημοκρατία τις γνωρίζει και θα τις δώσει. Προσωπικά, οραματίζομαι μία Δημόσια Διοίκηση που θα εξυπηρετεί άμεσα τον πολίτη αλλά θα σέβεται και τον εργαζόμενο» συνέχισε ο κ. Σπανάκης και κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης Ημερίδας και ευελπιστεί σε περαιτέρω εποικοδομητική συνεργασία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις