Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μπάλες πάγου: Ένα ασυνήθιστο θέαμα στην παραλία της Φιλανδίας
PLUS

Μπάλες πάγου: Ένα ασυνήθιστο θέαμα στην παραλία της Φιλανδίας

Μπάλες πάγου: Ένα ασυνήθιστο θέαμα αντίκρισαν οι επισκέπτες μιας παραλίας στη Φινλανδία στην ακροθαλασσιά της νήσου Χαϊλουότο στη Βαλτική.

Μπάλες πάγου: Ένα ιδιαίτερα σπάνιο θέαμα είδαν οι οι επισκέπτες μιας παραλίας στη Φινλανδία – μεγάλες μπάλες πάγου, που έντυσαν στα λευκά μια έκταση μήκους ενάμιση χιλιομέτρου στην ακροθαλασσιά της νήσου Χαϊλουότο στη Βαλτική. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ολόκληρη η παραλία ήταν καλυμμένη μ’ αυτές τις μπάλες πάγου», είπε για το φαινόμενο, που είχε παρατηρηθεί και πριν από τρία χρόνια στη Σιβηρία η Τάρια Τερέντγιεφ, που ζει σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων στο Oulu με τον φημισμένο βράχο Groke.

Ορισμένοι χρήστες ανήρτησαν φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις μπάλες που είχαν σχήμα αβγού. Σύμφωνα με το CNN το φαινόμενο προκαλείται όταν κύματα κοντά στην ακτή σπάζουν στρώματα μερικώς λιωμένου θαλασσινού νερού. Αυτά τα στρώματα ενώνονται στη συνέχεια και σχηματίζουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι πάγου στο νερό. Αυτό το κομμάτι σιγά -σιγά σμιλεύεται από τα κύματα και τον άνεμο σε μπάλες καθώς στριφογυρίζει στη θέση του.


Μπάλες πάγου: Πώς σχηματίζεται ο πάγος

Πάγος ονομάζεται το στερεής κατάστασης καθαρό νερό, είναι δηλαδή η στερεά κατάσταση στην οποία μετατρέπεται το νερό όταν βρεθεί σε θερμοκρασία 0 °C (273,15 °K ή 32 °F) υπό κανονική ατμοσφαιρική πίεση. Στην αρχαία Ελλάδα “πάγος” ονομαζόταν και κάθε μεγάλων διαστάσεων γυμνός βράχος π.χ. Άρειος Πάγος ο επ’ αριστερά της εισόδου της Ακρόπολης των Αθηνών, βράχος.  Η πιο συνηθισμένη μορφή πάγου είναι ένα συνήθως εξαγωνικό κρυσταλλικό στερεό, διαφανές ή ημιδιαφανές σε λευκή ή γαλαζωπή απόχρωση, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε άλλα στοιχεία (αέρας, άλατα, κλπ.). Ένα χαρακτηριστικό του πάγου είναι ότι έχει μικρότερη πυκνότητα σε σχέση με τη ρευστή του μορφή (νερό). Έτσι, ο πάγος επιπλέει στο νερό, ένα φαινόμενο που είναι πολύ σημαντικό για την περιβαλλοντική ισορροπία στη Γη. Ο μεγαλύτερος συμπαγής όγκος επιπλέοντος πάγου στον κόσμο είναι η Τράπεζα Πάγου Ρος στην Ανταρκτική.

Ο καθαρός πάγος τήκεται στους 0° Κελσίου και η θερμοκρασία αυτή λαμβάνεται ως βάση της κλίμακας των θερμομέτρων. Κατά την τήξη του πάγου απορροφάται από το περιβάλλον θερμότητα 79,4 θερμίδων ανά γραμμάριο τηκόμενου πάγου. Αντίθετα προς τις σχέσεις πυκνότητας της στερεής και υγρής μορφής των περισσοτέρων ουσιών, ο πάγος παρουσιάζει μικρότερο ειδικό βάρος από το νερό υγρής κατάστασης. Έτσι στους 0° το ένα λίτρο ζυγίζει 999,81 γραμμάρια, ενώ ίσος όγκος πάγου ζυγίζει μόνο 916,7 γραμμάρια. Αυτός είναι και ο λόγος του σχηματισμού του πάγου πρώτα στις επιφάνειες των λιμνών, των ποταμών και της θάλασσας. Κατά την ψύξη του ύδατος, ο σχηματιζόμενος πάγος καταλαμβάνει όγκο μεγαλύτερο κατά το 1/9, και για τον λόγο αυτό ο πάγος ασκεί και τεράστια δύναμη σε εγκλωβισμένους χώρους (π.χ. υδροσωλήνες ή ρηγματώσεις βράχων). Υπό πίεση, ο πάγος τήκεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη του μηδενός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις