Κτηματολόγιο πρόστιμο 2019: Κλιμακωτά πρόστιμα – Νέος «πονοκέφαλος» οι τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο πρόστιμο 2019: Κλιμακωτά πρόστιμα – Νέος «πονοκέφαλος» οι τράπεζες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κτηματολόγιο πρόστιμο 2019: Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα ενεργοποιηθούν και θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο.

07.11.2019 | 08:48

Κτηματολόγιο πρόστιμο 2019: Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο. Τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Αυτό τόνισε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το Κτηματολόγιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Αυτό σημαίνει πως όποιος ιδιοκτήτης καθυστερήσει και έχει μεγαλύτερη περιουσία θα πληρώσει μεγαλύτερο πρόστιμο από έναν άλλο που έχει μικρότερη.

Και όποιος, για παράδειγμα, καθυστερήσει τρία χρόνια θα πληρώσει περισσότερα από αυτόν που θα καθυστερήσει τρεις μήνες. Σημειώνεται ότι η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν για κάθε περιοχή. Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν ξεκαθάρισε το πότε ακριβώς θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα. Προειδοποίησε ωστόσο τους ιδιοκτήτες ακινήτων πως έχουν όλο τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους. Σημειώνεται πως το Κτηματολόγιο σε μια προσπάθεια να μην μπλοκάρει το σύστημα έδωσε τη δυνατότητα στους αργοπορημένους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό εμπρόθεσμης προσέλευσης, δηλαδή στην ουσία να κλείνουν ένα ραντεβού στο μέλλον.

Κτηματολόγιο πρόστιμο 2019: Βοηθητικά ραντεβού

Ήδη, για το Ηράκλειο της Κρήτης, για 270.000 δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις εμπρόθεσμης προέλευσης των ιδιοκτητών μέχρι τα τέλη Απριλίου 2020. Στη Βοιωτία/Φθιώτιδα για 190.000 δικαιώματα κλείστηκαν ραντεβού για τα μέσα Ιουνίου. Στην Αιτωλοακαρνανία για 85.000 δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις έως τα τέλη Μαΐου, στην Αρκαδία για 100.000 δικαιώματα μέχρι τον Απρίλιο και στην Ηλεία για περίπου 130.000 δικαιώματα έως τον ερχόμενο Ιούλιο.

Τον ερχόμενο μήνα λήγουν οι προθεσμίες για τη συλλογή των δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες: Καστοριάς/Φλώρινας, Μαγνησίας και Σποράδων (σε ένα τμήμα), Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας/Κορινθίας, Δυτικής Αττικής/Νήσων Αττικής, Σάμου/Χίου/Ικαρίας και Αιγίου. Και τον Δεκέμβριο λήγουν οι προθεσμίες σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Κτηματολόγιο 2019: Τα μέτρα Χατζηδάκη

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, τα μέτρα που σχεδιάζονται προκειμένου να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα είναι μεταξύ άλλων:

Η επιστροφή των 41 δικηγόρων που απομακρύνθηκαν εξαιτίας της «αχρείαστης» – όπως αναφέρθηκε – «αλλαγής του νομικού καθεστώτος του Κτηματολογίου» και η πρόσληψη όσων υπαλλήλων χρειάζεται μέσω ΑΣΕΠ σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομιών και Εσωτερικών.

Η εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών προκειμένου να γίνει πράξη το Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο (ηλεκτρονική παραγγελία, χορήγηση και πληρωμή πιστοποιητικών, ηλεκτρονική υποβολή δικαστικών πράξεων κ.ά.).

Παρεμβάσεις που αξιοποιούν επαγγελματίες, όπως μηχανικούς και δικηγόρους για την ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, όπως είναι για παράδειγμα ο θεσμός του διαπιστευμένου μηχανικού που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Κτηματολόγιο 2019: Νέος «πονοκέφαλος» οι τράπεζες

Γεγονός είναι, πάντως, ότι τον τελευταίο καιρό η ανταπόκριση των πολιτών στην υποβολή δηλώσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ωστόσο ένας νέος «πονοκέφαλος» έχει προστεθεί στο παζλ του κτηματολογίου, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αν και οι τράπεζες εισπράττουν από τους πολίτες τα τέλη κτηματογράφησης ύψους 35 ευρώ για τα ενυπόθηκα δάνεια καθυστερούν να τα αποδώσουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο με το λογαριασμό να μεγαλώνει διαρκώς. Η διοίκηση του φορέα διερευνά ήδη το ποσό των οφειλών, ενώ και ο κ. Χατζηδάκης απήθυνε αυστηρή προειδοποίηση: «Εάν οι τράπεζες παρακρατούν χρήματα που δεν τους ανήκουν, παραβαίνουν το νόμο και οφείλουν να συμμορφωθούν. Θα έρθουμε σε επαφή για το θέμα αυτό και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών» είπε χαρακτηριστικά.

Κτηματολόγιο πρόστιμο 2019: Με φρενήρεις ρυθμούς η κτηματογράφηση

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των πολιτών τους τελευταίους μήνες με τον αριθμό των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τους τελευταίους δυο μήνες, το Ελληνικό Κτηματολόγιο ολοκληρώθηκαν οι προθεσμίες σε 21 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος υπήρξαν οι καλύτεροι μήνες για το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφορικά με τη συλλογή δηλώσεων για ολόκληρο το 2019. Ειδικά για τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των δηλώσεων που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τις 700.000. Το ποσοστό συλλογής δηλώσεων έχει φτάσει πλέον στο 70% των κατ’ εκτίμηση δηλώσεων για τις περιοχές που η προθεσμία έληξε τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συμβατικό στόχο του 55%.

Τον Οκτώβριο, ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που συλλέχθηκε ξεπέρασε τις 950.000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος δηλώσεων που συλλέχτηκαν από όλους τους μήνες του 2019. Το ποσοστό συλλογής έχει ξεπεράσει το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες 31 Οκτωβρίου, ενώ συνεχίζεται και η υποβολή δηλώσεων.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο συνολικό ποσοστό συλλογής δηλώσεων, συμπεριλαμβάνονται και οι δηλώσεις «εμπρόθεσμης υποβολής», εκείνες δηλαδή που πήραν αριθμό πρωτοκόλλου και για τις οποίες οι πολίτες θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε μεταγενέστερο χρόνο. Η διαδικασία αυτή διευκολύνει όσους σπεύδουν να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους λίγες μόνο μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Συνολικά για τη χώρα, μέχρι σήμερα από τα εκτιμώμενα από τους ειδικούς 39,1 εκατομμύρια δικαιώματα:

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 13 εκατομμύρια (33%). Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, κυρίως σε αστικές περιοχές, και στις οποίες λειτουργεί κανονικά το κτηματολόγιο.

Είναι σε προχωρημένη επεξεργασία 7,5 εκατομμύρια (19%). Αφορούν περιοχές υπό κτηματογράφηση, που όμως έχει ολοκληρωθεί η περίοδος συλλογής δηλώσεων και η διαδικασία έχει προχωρήσει σε επόμενα στάδια.

Είναι σε εξέλιξη συλλογή δηλώσεων για 15 εκατομμύρια δικαιώματα (39%). Πρόκειται για τις 34 συμβάσεις που «τρέχουν» σήμερα και στις οποίες συλλέγονται δηλώσεις.

Εκκρεμούν 2,7 εκατομμύρια δικαιώματα (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, είναι για τις συγκεκριμένες πέντε περιφερειακές ενότητες.
800.000 δικαιώματα (2%) αφορούν την μετάβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, το οποίο είναι από τον καιρό της Ιταλοκρατίας, στα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος στο νέο Κτηματολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο λήγουν οι προθεσμίες σε 10 Περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα στις:

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο λήγουν οι προθεσμίες σε 10 περιφερειακές ενότητες. Πρόκειται για τις ενότητες Καστοριάς/Φλώρινας, υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων, Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας/Κορινθίας, Δυτικής Αττικής/ Νησιών Αττικής, Σάμου/Χίου/Ικαρίας και Αιγίου. Τον Δεκέμβριο λήγουν οι προθεσμίες στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη.

Exit mobile version