Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να αποφύγω την γρίπη: 4 + 1 τρόποι για να μην κολλήσεις
4 + 1 τρόποι για να πεις «όχι» στη φθινοπωρινή γρίπη

Πώς να αποφύγω την γρίπη: 4 + 1 τρόποι για να μην κολλήσεις

Πώς να αποφύγω την γρίπη: Έρχεται χειμώνας και τα κρυολογήματα απειλούν να σε ρίξουν στο κρεβάτι, οπότε πρέπει να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να μην σου συμβεί.

Πώς να αποφύγω την γρίπη: Είναι φθινόπωρο, οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα κρυολογήματα είναι προ των πυλών. Γύρω σου όλοι βήχουν κι ανεβάζουν πυρετό. Το παιδί σου, ο συνάδελφος στη δουλειά, ο σύντροφός σου, όλους τους ταλαιπωρεί η επίμονη γρίπη. Πυρετός, κρυάδες, ρίγος, συνάχι, καταρροές. Εσύ δεν θέλεις να το περάσεις αυτό. Ούτε θερμόμετρα, ούτε χαρτομάντηλα, ούτε σούπες, ούτε τσάι. Πρέπει πάση θυσία να βρεις έναν τρόπο και να αποφύγεις την ίωση και την αδυναμία που θα σου προκαλέσει. Εμείς σου παρέχουμε 4 + 1 τρόπους για να καταφέρεις να κλείσεις την πόρτα στην γρίπη που σου χτυπάει επίμονα.

Οι λύσεις περιλαμβάνουν αρχικά αλλαγές στις καθημερινές σου συνήθειες. Με ελάχιστη προσπάθεια θα μπορέσεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου τακτικές υγιεινής προκειμένου να προλαβαίνεις τις δυσάρεστες καταστάσεις, όπως οι ασθένειες. Επίσης, θα πρέπει να κάνεις την αρχή και για κάποιες αλλαγές στη διατροφή σου. Κι αυτό γιατί η τελευταία μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός μας τον χειμώνα για την προστασία μας από τη γρίπη, τις διάφορες ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα.

Πώς να αποφύγω την γρίπη: 4 + 1 τρόποι για να μην αρρωστήσεις

Πλύνε τα χέρια σου

Βασικό: Ποτέ μην αμελείς το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών. Είναι το πρώτο σημείο που έρχεται σε επαφή με εστίες μικροβίων, που έτσι βρίσκουν ευκαιρία να εισέλθουν στον οργανισμό σου. Πλύνε τα χέρια σου με νερό και σαπούνι επί 20» δευτερόλεπτα τουλάχιστον! Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να σκοτωθούν ιοί και μικρόβια. Α και μην ξεχνάς! Δεν πρέπει να αμελείς τις πτυχές των δακτύλων και τις περιοχές ανάμεσα από τα δάχτυλα. Κι επίσης απόφυγε την επαφή με βρώμικα χέρια στα μάτια, τη μύτη και το στόμα, που αποτελούν τις κύριες θέσεις πιθανού εποικισμού λοιμογόνων παραγόντων. Καλό είναι να δώσεις τις απαραίτητες συμβουλές υγιεινής και σε μικρά παιδιά που είναι και πιο ευάλωττα σε ιούς και μικρόβια.

Να καταναλώνεις πολλά φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα

Το σκόρδο, για παράδειγμα, όχι μόνο καταπολεμά τα βακτήρια, αλλά σκοτώνει επίσης τους μύκητες και τους ιούς. Οι φρέσκες σκελίδες σκόρδου έχουν το πιο ισχυρό αντιμικροβιακό αποτέλεσμα. Το τζίντζερ, επίσης, περιέχει χημικές ουσίες που στοχεύουν συγκεκριμένα σε ιούς που επηρεάζουν το κεφάλι και το λαιμό. Τρίψε λίγο φρέσκο τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και άφησέ το μέσα λίγο πριν το πιεις».

Να πίνεις ζεστά υγρά

Κάνε τον κόπο και φτιάξε έναν σπιτικό ζωμό με κόκαλα, γιατί είναι εξαιρετικά ευεργετικός για το ανοσοποιητικό σου. Επίσης, τα ροφήματα από βότανα και ζεστό νερό με λεμόνι, δεν είναι μόνο καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο, αλλά παρέχουν στο σώμα ενυδάτωση, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Μπορείς να πιεις επίσης ζεστό νερό με μέλι, λίγο λεμόνι και κανέλα, το λεγόμενο hot honey.

Κάνε γαργάρες με αλατόνερο

Όταν νιώθεις πως το κρύωμα είναι προ των πυλών και τη μύτη σου έτοιμη να «κλείσει πόρτες», το ράντισμα της αναπνευστικής οδού με αλατόνερο είναι ένας καλός και αποτελεσματικός τρόπος για να διαλύσεις τις ουσίες που έχουν συσσωρευτεί εκεί. Έτσι θα ανακουφίσεις την μύτη σου με φυσικό τρόπο. Η εισπνοή ατμών είναι επίσης ένας καλός τρόπος να «ανοίξεις» τον δρόμο του αναπνευστικού συστήματος. Μπορείς να προτιμήσεις φυσικά βότανα, όπως το χαμομήλι.

Κοιμήσου, ξεκουράσου

Ξέρω ότι υποφέρεις από αϋπνίες που σε δυσκολεύουν στο να κοιμηθείς. Ξέρω ότι περνάς πολλές νύχτες όπου ο ύπνος σου είναι ανήσυχος. Ναι, αλλά έτσι κινδυνεύεις και γίνεσαι πιο επιρρεπής στην ίωση. Να θυμάσαι πάντα ότι το σώμα σου έχει ανάγκη από ξεκούραση, έτσι ώστε να μπορεί να είναι ανθεκτικό απέναντι στους ιούς. Ο μέσος βραδινός σου ύπνος θα πρέπει να είναι περίπου οκτώ ώρες. Οπότε κλείσε νωρίς τα φώτα, ακούμπησε το κινητό στο κομοδίνο και όνειρα γλυκά!

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις