Τζανακόπουλος – Πολάκης: Προανακριτική Novartis – “Τσαμπουκάδες” ΣΥΡΙΖΑ και ένταση στη Βουλή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τζανακόπουλος – Πολάκης: Προανακριτική Novartis – “Τσαμπουκάδες” ΣΥΡΙΖΑ και ένταση στη Βουλή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τζανακόπουλος - Πολάκης: Η απόφαση της ευρύτερης πλειοψηφίας να εξαιρέσει τους Πολάκη - Τζανακόπουλο από τις ερευνητικές εργασίες στηρίχθηκε στο σκεπτικό ότι διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξύφανση των μεθοδεύσεων «Ρασπούτιν».

30.10.2019 | 08:13

Τζανακόπουλος – Πολάκης: Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην προανακριτική για την υπόθεση Novartis. Αργά το βράδυ της Τρίτης μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, αποφασίστηκε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής η εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη από τη σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής.  Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, αρνούνται να αποχωρήσουν και έδωσαν ραντεβού στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, την Πέμπτη. «Δεν θέλετε την αλήθεια, αλλά να εκφοβίσετε μάρτυρες, φανταστείτε να έλεγα εγώ ότι θα γδάρω την Τουλουπάκη», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Λίγο αργότερα σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους καταλόγισε πολιτικό τσαμπουκά στη ΝΔ. Ο κ. Πολάκης διαμήνυσε μάλιστα, πως μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο θα είναι παρόντες στην επόμενη συνεδρίαση, ακόμη κι αν κληθεί η φρουρά της Βουλής.

Πολάκης: «Πώς δεν θα μας επιτρέψουν; Τι θα κάνουν θα φέρουν την φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν; Θα είμαστε μέσα, τι θα κάνουν; Αυτοί έχουν το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς, εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν. Και όσους νομικούς ακροβατισμός και να κάνουν… Περί της καταναλογίαν εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα να μην κάνουν εκλεκτική εφαρμογή του 14 του 15 του 16 και δεν συμμαζεύεται. Τα υπόλοιπα όπως λέει κι ο συνάδελφος Ραγκούσης είναι χουντοεπιτροπές».

Προανακριτική Novartis: Οργή και από Ραγκούση

Τους τόνους ανέβασε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα. Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία ντροπή σας. Ξεφτιλίζεις ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή», είπε σε οργισμένο ύφος ο κ. Ραγκούσης, με τις φωνές για “ντροπή” κι ως “εδώ και μη παρέκει” να ακούγονται στους διαδρόμους. Την καταδίκη των δηλώσεων Ραγκούση περί «χουντοεπιτροπής», ζήτησε από τη ΝΔ ο Κώστας Καραγκούνης. «Θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν. Εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό… Θέλουν να δυναμιτίσουν τη διαδικασία… Και παλαιότερα είχε τεθεί το ίδιο ζήτημα για βουλευτές -μάρτυρες κι είχατε συμφωνήσει, το καταλαβαίνετε αυτό;», είπε και καταλόγισε δόλο για να προκληθεί ακυρότητα της όλης διαδικασίας.

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήρθαν με μία προειλημμένη απόφαση να διώξουν από την Επιτροπή πολιτικούς αντιπάλους. Εσείς πάσχετε από πολιτική μεροληψία και ψάχνετε για νομικά τερτίπια να καλύψετε το πραξικόπημα», ανέφερε από την πλευρά της η Δώρα Αυγέρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για συμπεριφορές που θυμίζουν Χρυσή Αυγή μίλησαν από τη ΝΔ ο Κώστας Καραγκούνης και ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Προανακριτική Novartis: Η θέση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Θέση της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ήταν πως δύο βουλευτές έπρεπε να εξαιρεθούν από την σύνθεση της προανακριτικής καθώς –όπως υποστήριξαν- αποτελούν πρωτεργάτες των πολιτικών μεθοδεύσεων που οδήγησαν στην δίωξη των 10 πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η εξέλιξη της συζήτησης ανέβαλλε για την Πέμπτη την εξέταση του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής βρισκόταν από νωρίς το απόγευμα στη Βουλή, μαζί με τους δικηγόρους του.

«Έξω περιμένει ο Φρουζής», φέρεται να είπαν κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής συνεδρίασης η Δώρα Αυγέρη και ο Γιάννης Ραγκούσης με τους βουλευτές της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο και Θανάση Πλεύρη σύμφωνα με πληροφορίες να απαντούν: Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε. Έρχεται να καταθέσει για πρώτη φορά. Τώρα σας έπιασε ο πόνος».

ΝΔ: Η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται

Πάντως, για την ακραία ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της «γαλάζιας» ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης ξεκαθάρισε ότι «η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται». «Όσοι είναι βασικοί μάρτυρες όπως εν προκειμένω οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, δεν μπορούν να παριστάνουν τους εισαγγελείς. Όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους, σύμφωνα και με την από το 2010 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε ανάλογη περίπτωση. Δεν το έπραξαν με προφανή σκοπιμότητα να στήσουν ένα σκηνικό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία της υπό διερεύνηση υπόθεσης. Ας το καταλάβουν: η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης κύκλοι της ΝΔ εξηγούν ότι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φιμώνονται αλλά απεναντίας τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τις απόψεις τους για την υπόθεση

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η επιλογή της Κουμουνδούρου να θέσει τα δυο συγκεκριμένα πρόσωπα, που πρωταγωνίστησαν στο στήσιμο της σκευωρίας της Novartis, ως μέλη της Προανακριτικής, είναι δόλια και στόχευε στην ακύρωση των πιθανών ευρημάτων που θα εντόπιζε η έρευνα.

Τέλος, καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την «πεζοδρομιακού τύπου Πολάκειο ρητορική», να σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας και να άρει τα προσκόμματα που θέτει προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα.

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ ανασύρει συνθήματα τις περιόδου 2012 – 15 και μιλά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». «Η σημερινή απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξαιρέσει από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής το Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη αποτελεί πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» ανέφερε χαρακτηριστικά η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη.

«Πρόκειται για μία πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της. Πόσο δε μάλλον, όταν το σκεπτικό της απόφασής τους είναι ότι εξαιρούν τους συγκεκριμένους βουλευτές εξ αιτίας των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων για το σκάνδαλο.

Σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές. Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα. Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτιστεί».

Exit mobile version