alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συνάντηση Πούτιν Ερντογάν: Νέα κατάπαυση πυρός στη Συρία
ΕΠΤΑ ΩΡΕΣ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Συνάντηση Πούτιν Ερντογάν: Νέα κατάπαυση πυρός στη Συρία

Συνάντηση Πούτιν Ερντογάν: Οι δύο ηγέτες και βασικοί ρυθμιστές των εξελίξεων στη Συρία είχαν εκ των προτέρων αποφασίσει ότι το τετ-α-τετ αυτό πρέπει να καταλήξει με «λευκό καπνό».

Συνάντηση Πούτιν Ερντογάν: Εξήμισι ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, με τους δύο προέδρους να ανακοινώνουν πως υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας που προβλέπει την απομάκρυνση των Κούρδων από τις περιοχές της Βόρειας Συρίας μέσα σε 150 ώρες.  Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας προβλέπει την απομάκρυνση των Κούρδων σε απόσταση 30χλμ από τα σύνορα. Μάλιστα, αποκάλυψε πως ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα στις 12:00 της Τετάρτης.  Μετά τη λήξη της προσωρινής αυτής εκεχειρίας, Τουρκία και Ρωσία θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες -σε βάθος 10χλμ από τα σύνορα της Τουρκίας- στην περιοχή.

Η πόλη Καμίσλι δεν περιλαμβάνεται στη ζώνη ασφαλείας, όπως μεταδίδει το CNNi.Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η νέα συμφωνία αφορά σε όλο το μήκος των συνόρων Τουρκίας και Συρίας ή μόνο στις περιοχές που ήλεγχαν οι Κούρδοι της Συρίας. Την ίδια ώρα, η Τουρκία θα διατηρήσει τον έλεγχο των περιοχών που κατέλαβε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησής της ανάμεσα στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν.«Οι δύο πλευρές συζήτησαν την αρκετά δύσκολη κατάσταση στη Συρία» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.  Την ίδια ώρα, ο κ. Πούτιν τόνισε πως οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία παράνομα θα πρέπει να αποχωρήσουν από τα εδάφη της. Συμπλήρωσε δε, πως η Τουρκία συμφωνεί με αυτή τη θέση.Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την «ανοιχτή αυτή συζήτηση». Οι δηλώσεις των δύο προέδρων έρχονται λίγη ώρα πριν λήξει η πενθήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

«Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας»

Την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από τη ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία γνωστοποίησε το απόγευμα της Τρίτης Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως οι ΗΠΑ αναμένουν πως η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μετατραπεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος» Την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από τη ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία γνωστοποίησε Αμερικανός αξιωματούχος -μια δήλωση που έρχεται ενώ η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην περιοχή πριν την εκπνοή της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Έτοιμες να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις οι ΗΠΑ

Λίγη ώρα πριν από τις κοινές δηλώσεις Πούτιν – Ερντογάν, Αμερικανός αξιωματούχος -που ζήτησε να μην γνωστοποιηθεί το όνομά του- δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία εφόσον η Άγκυρα σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία. «Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε» τόνισε ο αξιωματούχος αυτός, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα αρθούν οι κυρώσεις. «Κάθε στρατιωτική επιχείρηση μετά τη λήξη της χρονικής διορίας των 120 ωρών θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία μας, με τις αναπόφευκτες κυρώσεις» που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Συνάντηση Πούτιν Ερντογάν: Διορία 150 ωρών στους Κούρδους