Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ψήφος αποδήμων 2019 Βενιζέλος: “Μπορεί να προκύψει συναίνεση” – Οι επικρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος αποδήμων 2019 Βενιζέλος: “Μπορεί να προκύψει συναίνεση” – Οι επικρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Ψήφος αποδήμων 2019 Βενιζέλος: Για το φλέγον θέμα του εκλογικού συστήματος και της ψήφου των αποδήμων τοποθετήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση.

Ψήφος αποδήμων 2019 Βενιζέλος: Η ψήφος των αποδήμων βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση. Ο  Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλυσε διεξοδικά τη πολυπλοκότητα και την πολυτυπία, όπως είπε, του θέματος παροχής δικαιώματος ψήφου στους εκτός Ελλάδος ευρισκόμενους, ενώ ανέδειξε τα στενά συνταγματικά περιθώρια για την νομοθέτηση του. Υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να παρακαμφθεί η συνταγματική πρόβλεψη για προσμέτρηση της ψήφου στις εκλογικές περιφέρειες, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα νομιμότητας των εκλογών.

Επέκρινε μάλιστα τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί ενδεχόμενης αλλοίωσης της ψήφου, λέγοντας ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 υπάρχουν οι λεγόμενες μεταπλειοψηφικές εγγυήσεις του Συντάγματος που λειτουργούν ως δικλείδες για να αντιμετωπιστούν τέτοια ενδεχόμενα. Εκτίμησε ακόμη, ότι από τις διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων, μπορεί να προκύψει συναίνεση. Άφησε αιχμές για τη πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο προκρίνοντας την ενισχυμένη αναλογική.

Ψήφος αποδήμων 2019 Γεραπετρίτης: Η ψήφος θα μετράει στο εκλογικό αποτέλεσμα

Παρέμβαση έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η επιθυμητή λύση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν θα χαθεί η ευκαιρία να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες που είναι εκτός Ελλάδος. «Με δεδομένες τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις για την επιστολική ψήφο, θα πάμε μάλλον σε αυτοπρόσωπη παρουσία στη ψηφοφορία σε πρεσβείες και προξενεία. Η ψήφος θα μετράει στο εκλογικό αποτέλεσμα», είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει καλό σημείο συνεννόησης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αλιβιζάτος στην ομιλία του τόνισε ότι είναι ώρα να αναγνωρισθεί αυτό το δικαίωμα ψήφου, εκφράζοντας προβληματισμό για την επιστολική ψήφο, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος όπου το πρώτο κόμμα με ποσοστό κοντά στο 40% να μπορεί να έχει αυτοδυναμία. Ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος ανέλυσε την πολιτική σημασία που έχει η θέσπιση ψήφου στους Ελληνες που είναι στο εξωτερικό, ενώ ο δικηγόρος Αντύπας Καρίπογλου τάχθηκε υπέρ του να ισχύει για εκείνους, ό,τι ισχύει και για όσους βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

Ψήφος αποδήμων: Οι ομιλητές της εκδήλωσης

Στην εκδήλωση με θέμα “Εκλογικό Σύστημα και Ψήφος των Αποδήμων: Νομοθετικές και Αναθεωρητικές δυνατότητες” ομιλητές ήταν οι

Νίκος Αλιβιζάτος, Ομοτ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης ΕΑΠ
Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ομοτ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης
Aντύπας Καρίπογλου, Δικηγόρος
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις