Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ελληνικά προϊόντα φόροι: Σε εφαρμογή οι δασμοί Τραμπ για τα ευρωπαϊκά αγαθά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά προϊόντα φόροι: Σε εφαρμογή οι δασμοί Τραμπ για τα ευρωπαϊκά αγαθά

Ελληνικά προϊόντα φόροι: Με σημαντικούς πρόσθετους δασμούς επιβαρύνονται ελληνικά και ευρωπαϊκά αγαθά, μετά την απόφαση Τραμπ.

Ελληνικά προϊόντα φόροι: Σε εφαρμογή τέθηκαν οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ για τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει αρνητικά και την Ελλάδα, καθώς εγχώρια προϊόντα έχουν την ίδια μοίρα με αντίστοιχα προϊόντα ευρωπαϊκών κρατών. Πλέον, και τα ελληνικά προϊόντα επιβαρύνονται με πρόσθετους δασμούς 25%. Ωστόσο από την επίσημη λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων, γλίτωσε το ελαιόλαδο, το οποίο και εξαιρέθηκε από τους δασμούς Τραμπ.

Εκτός από τους ειδικούς δασμούς σε συγκεκριμένα προϊόντα ευρωπαϊκών χωρών, στη λίστα με τα αγαθά εντοπίζεται «καπέλο» 25% που μπαίνει σε μια σειρά προϊόντων: τυριά, χοιρινά, λουκάνικα, γιαούρτια, μαργαρίνες, ζωικά λίπη, κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ των πλέον εξαγώγιμων προϊόντων στις ΗΠΑ είναι τα τυριά και τα φρούτα, με μια συνολική αξία περίπου 48 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά ήταν περίπου 1,37 δισ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις