Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

09

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αναδρομικά συνταξιούχων τελευταία νέα: Στην αναμονή και πάλι οι δικαιούχοι
ΤΟ "ΜΠΑΛΑΚΙ" ΣΤΟ ΣτΕ

Αναδρομικά συνταξιούχων τελευταία νέα: Στην αναμονή και πάλι οι δικαιούχοι

Αναδρομικά συνταξιούχων τελευταία νέα: Για το ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συνταξιούχους μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης.

Αναδρομικά συνταξιούχων τελευταία νέα: Στον «αέρα» βρίσκεται η επιστροφή των αναδρομικών δεκαμήνου στους συνταξιούχους, παρότι το σενάριο παρουσιαζόταν ως «κλειδωμένο». Το συγκεκριμένο «πακέτο» αναδρομικών αφορά στις παράνομες μειώσεις που έγιναν από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016. Οι εν λόγω αποφάσεις μειώσεων (νόμοι 4051 και 4093) κρίθηκαν αντισυνταγματικές και τότε άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή αναδρομικών ύψους -τουλάχιστον- 2,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα, αναφέρονταν σε ένα σενάριο καταβολής των αναδρομικών σε πολλές δόσεις, με μέγιστο αριθμό τις 72.

Για το θέμα των αναδρομικών μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε πως «υπάρχουν πέντε νέες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνουν αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου και αναμένεται να καθαρογραφούν». Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, με βάση τις εν λόγω αποφάσεις κρίθηκε ως συνταγματική η βάση υπολογισμού του ύψους των συντάξεων στις 31 Δεκεμβρίου 2014. «Μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η δικαστική διερεύνηση των αναδρομικών για το νόμο Κατρούγκαλου, δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την αποπληρωμή των αναδρομικών οφειλών των ταμείων» εξήγησε ο υφυπουργός, βάζοντας το ζήτημα στον «πάγο».

Αναδρομικά συνταξιούχων τελευταία νέα: Το 2020 θα γίνει σχεδιασμός για την καταβολή των αναδρομικών

Ερωτηθείς, αν θα υπάρξει κάποια αποπληρωμή εντός του 2019, μέχρι τα Χριστούγεννα, ο κ. Μηταράκης είπε: «Το θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν πληρωμές μέσα στο 2019. Από το 2020, θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός του συνολικού ποσού και, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να υπάρξει ένας σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα αποπληρωμής των όποιων αναδρομικών τελικά αποφασιστούν».

Αναδρομικά συνταξιούχων τελευταία νέα: Δείτε τι είπε ο Νότης Μηταράκης στο “Καλημέρα Ελλάδα”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις