Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τυφώνας Ιαπωνία: Βιβλική καταστροφή
ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Ιαπωνία: Βιβλική καταστροφή

Τυφώνας Ιαπωνία: Τις πληγές της εξακολουθεί να μετράει η Ιαπωνία από τον φονικό τυφώνα Hagibis, με τον αριθμό των θυμάτων να έχει αυξηθεί.

Τυφώνας Ιαπωνία: Στους 35 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Hagibis στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, ενώ οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 11. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αριθμούσαν πάνω από 110.000 μέλη. Εξακολουθεί να γίνεται εργώδης προσπάθεια να βοηθηθούν εκατοντάδες κάτοικοι, που έχουν παγιδευτεί εξαιτίας πλημμυρών ή κατολισθήσεων. Επισημαίνεται ότι ο τυφώνας Hagibis ανήκει στους πλέον καταστροφικούς που έχει γνωρίσει η Ιαπωνία. Έφερε έφερε σφοδρές βροχοπτώσεις, σπέρνοντας την καταστροφή τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στην κεντρική και στην ανατολική Ιαπωνία. Κάτοικοι θάφτηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων, πνίγηκαν μέσα στα σπίτια τους, ή σκοτώθηκαν όταν τα αυτοκίνητά τους παρασύρθηκαν από χείμαρρους.

Η κεντρική περιοχή Ναγκάνο συνεχίζει να πλήττεται από εκτεταμένες πλημμύρες, καθώς ένα αντιπλημμυρικό ανάχωμα υποχώρησε, με αποτέλεσμα τα νερά του ποταμού Τσικούμα να σαρώσουν κατοικημένη περιοχή και σπίτια να πλημμυρίσουν ως τον πρώτο όροφο. «Αυτή τη στιγμή 110.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, ακτοφύλακες και στρατιωτικοί κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κι αυτό θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα», διαβεβαίωνε χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε. Στα σωστικά συνεργεία συγκαταλέγονται 31.000 στρατιωτικοί με 130 αεροσκάφη, κυρίως ελικόπτερα. Πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK εικονίζουν ένα από αυτά καθώς διασώζει κατοίκους παγιδευμένους πάνω σε σκεπές σπιτιών στη Ναγκάνο.

Τυφώνας Ιαπωνία: Δεν υπάκουσαν στην εντολή εκκένωσης

Ως χθες το απόγευμα εξακολουθούσε να τελεί σε ισχύ η οδηγία κατεπείγουσας απομάκρυνσης από τα σπίτια τους για περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους. Από αυτούς μόνο περίπου 135.000 υπάκουσαν σε αυτή την θεωρητικά υποχρεωτική οδηγία των αρχών και βρίσκονται σε καταφύγια. Βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, σωστικά συνεργεία απομάκρυναν με πλεούμενα ηλικιωμένους, ανάμεσά τους ορισμένους ακόμη σε αναπηρικά αμαξίδια, από οίκο ευγηρίας. Σώθηκαν μετά βίας από την πλημμύρα.

Ωστόσο, ένας 70χρονος βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από ύψος 40 μέτρων στην προσπάθεια ανέλκυσής του σε καμπίνα ελικοπτέρου. Τέλος, ένα φορτηγό πλοίο που έπλεε υπό σημαία Παναμά ναυάγησε προχθές Σάββατο στον Κόλπο του Τόκιο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο από τα μέλη του πληρώματός του να χάσουν τη ζωή τους. Άλλοι τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν, όμως αναζητούνται οι έξι που απομένουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις